BIM je (r)evolucija koja nas potiče da ponovno razmislimo o načinu na koji radimo i kako iskoristiti tehnološka rješenja kako bismo svoj svakodnevni rad učinili što efikasnijim i zanimljivijim. Na raspolaganju nam je sve više alata i servisa koji nam u tome pomažu. BIM 360 Team je jedan od njih…

Kao nezaobilazna tema u građevinskoj industriji, kako u svijetu pa tako i kod nas, već je duže vrijeme BIM. Vjerujem da nije potrebno  objašnjavati što je to BIM model i koje su njegove prednosti, međutim BIM/Revit model je samo dio priče o BIM-u…
Glavna tema BIM-a su informacije i razmjena istih. Pa tako dok smo u klasičnom načinu rada informacije imali razmještene u više datoteka i uglavnom nepovezane, BIM model nam pruža mogućnost da su sve informacije na jednom mjestu, strukturirane i prikazane tako da su što više u funkciji projekta.
Velika je to prednost u odnosu na dosadašnji način rada jer svi uključeni u proces mogu samostalno koristiti tu 3D bazu informacija ili s timom prodiskutirati o možebitnim nedostacima ili slijedećim koracima. No to je moguće samo ako se nalaze na istoj lokaciji npr. u istom uredu.
No čest je slučaj da nisu svi članovi tima na istom mjestu u isto vrijeme. Bilo da više ureda surađuje na jednom projektu, bilo da je neki član tima na drugoj lokaciji ili kada npr. želimo prodiskutirati rješenje sa investitorom. U tim slučajevima kada ne mogu svi pristupiti Revit modelu pribjegavamo raznim rješenjima kako bi komunicirali problematiku projekta. Sva ta rješenja s kojima se svi susrećemo u svakodnevnom radu samo djelomično nam pomažu u zajedničkom radu na projektu.

Rad na projektu za udaljene timove

Ovdje predstavljeno rješenje – BIM 360 Team – servis je koji nam uz mogućnosti servisa koje već danas možda  koristimo pruža i dodatne i time nam znatno olakšava rad na zajedničkom BIM (ali ne i smo BIM) projektu u slučaju kada na projektu rade razdvojeni timovi ili pojedinci.
Servis se zasniva na rješenju u cloudu – što nam već samo po sebi govori da jednom kada datoteke postavimo na pravo mjesto one su dostupne za pregledavanje svima – bilo kada i bilo gdje. Koristeći BIM 360 Team sve su informacije smještene na jednom centralnom mjestu kojem imaju pristup svi koji rade na projektu tj. koje smo u taj projekt pozvali. Na ovom se mjestu osim datoteka nalazi i komunikacija o problematici projekta. To je zamjena za razmjenu informacija e-mailovima koja zna biti problem kada je uključeno više pojedinaca pa je pitanje tko je što kome poslao i tko je sve to popratio. Ovako cjelokupna je komunikacija na jednom mjestu dostupna svima. Isto tako tu se nalazi i kalendar aktivnosti na projektu pa ga je svima lako pratiti. Za one koji i dalje vole dobivati obavijesti i mailom – ta opcija postoji.

Pregled projekta i bez alata, bilo kada, bilo gdje

Osim samog preuzimanja datoteka servis nam omogućuje da te datoteke i pregledamo i prije nego ih preuzmemo. Preglednik kojim se jednostavno upravlja odličan je alat za sve one koje nemaju pristup Revitu pa čak ni računalu jer ovako mogu direktno u pregledniku pregledati dokumentaciju, 3D model i dobiti sve informacije o elementima koje bi mogli i u samom Revitu. Ovdje pričam o Revit modelu ali preglednik podržava više od 50 formata datoteka tako da sve ovo možete primijeniti i ako koristite i neki drugi od alata ili ste još bazirani na AutoCAD-u. Na ovaj način bilo koji član tima bez obzira na lokaciju, vrijeme, alat i hardver koji koristi može sagledati model i sudjelovati u razvoju projekta.

Racionalno korištenje vremena

Osim samog pregledavanja modela na projektu se često javlja potreba za koordinacijom na projektu u koju je uključeno više stranaka koje se moraju naći u isto vrijeme na istom mjestu. U današnje vrijeme kada nam je svima vrijeme skoro pa najveći ograničavajući faktor, servis koji nam štedi vrijeme dragocjen je. Koristeći BIM 360 Team možemo svi zajedno raditi bez potrebe da se nakazimo za istim stolom. Svi sudionici mogu pregledavati model i dokumentaciju ali i stavljati svoje opaske i korekcije koje je svima lako pratiti kako nastaju i kakav je njihov razvoj. Svaka opaska/korekcija dobiva svoj broj i lako ju je uočiti na dokumentaciji, modelu i facebukolikom sučelju za praćenje komentara. Ukoliko se možemo naći u isto vrijeme ali ne i na istom mjestu onda možemo podijeliti link sa suradnikom tako da on vidi sve što mi radimo na modelu i tako mu još lakše prezentirati rješenja na projektu.

Ali ni to nije sve…

Servis je u stalnom razvoju i možemo očekivati još lijepih mogućnosti za lakši zajednički rad na projektu. Jedna od nedavnih nadogradnji nudi nam prikazivanje razlika između varijanti rješenja. I sami znate da je ponekada problem uočiti što se promijenilo iz jedne u drugu varijantu. Ovdje nam se nudi jasan grafički prikaz koji u tri boje prikazuje promjene u odnosu na bilo koju (odabranu) raniju verziju – uklonjeno, promijenjeno i dodano i to po raznim disciplinama.
Sve ovo naravno puno je lakše kada se vidi uživo pa vas pozivamo da i sami isprobate servis ili da nam se javite pa mogućnost BIM 360 Teama sagledate na nekom od naših webinara ili demonstracija.