Revit Test Drive

Ne znate što je to Revit, a htjeli biste znati? Znate što je Revit ali ga nikada niste probali? Tražite posao i želite se istaknuti? Dođite na besplatnu radionicu, isprobajte Revit pod vodstvom naših voditelja arhitekata i instruktora i uvjerite se u njegove prednosti.

Sudjelovanje na radionici je BESPLATNO uz prethodnu prijavu.

Broj mjesta je ograničen.

BIM – jedna od najvećih inovacija u graditeljstvu 21. stoljeća, i Revit – alat za izradu BIM modela, već su duže vrijeme ključne teme u graditeljskoj industriji, stoga su i glavne teme Priorove poludnevne radionice „Revit Test Drive“. Building Information Modeling (akr. BIM) predstavlja proces uskoro neizbježan u građevinskoj industriji, a zasniva se na korištenju informacija o projektu, uobličenih u virtualni 3D model objekta. BIM model nije samo ideja prezentirana putem 3D modela, već budući objekt sagrađen digitalno. Za razliku od klasičnog načina projektiranja u AutoCAD-u ili sličnom alatu, BIM model ima neusporedivu prednost: projekt u kojem je objekt prvo sagrađen virtualno može unaprijed dati odgovore na pitanja neophodna za realizaciju. BIM model može precizno predvidjeti kako će budući objekt izgledati i kako će se ponašati. Da bi BIM mogao postojati potrebno je „izgraditi“ 3D informacijski model. Tu na scenu stupa Revit. Olakšano upravljanje informacijama je najveće bogatstvo novog procesa, no ne smijemo zaboraviti i ostale prednosti parametarskog modeliranja nad klasičnim crtanjem na računalu.

Revit – budućnost nadohvat ruke

Neke od pogodnosti koje ćemo osjetiti uvođenjem Revita kao glavnog softverskog alata u procesu projektiranja su: ubrzavanje izrade dokumentacije, uvijek usklađena dokumentacija, brže promjene na projektu, uvijek aktualne i precizne informacije, npr. o količinama elemenata ili materijala u modelu,… Revit kao alat koji kvalitetno barata informacijama i analizira ih, postaje velika pomoć pri donošenju pravih odluka pri projektiranju – odluka baziranih na preciznim podacima, a ne samo dojmu i iskustvu. Slijedeće pogodnosti dolaze uvođenjem BIM procesa u postupak realizacije građevine i povezivanjem ostalih sudionika u cjelokupnom projektu preko jedinstvene 3D baze podataka. Iako je to korak koji nam tek predstoji – pogodnosti korištenja Revita možemo iskoristiti u svim fazama.

Korištenje informacija za kvalitetniji projekt

Svi podaci o budućem objektu (od koncepta i analiza masa do izvedbenog projekta) unose se u jedinstveni informacijski model. To nisu samo grafičke informacije koje dočaravaju izgled elemenata, već i sve druge dostupne informacije o elementima. Tako postepeno „gradimo“ virtualan model budućeg objekta. Kako se projekt razvija, tako se i baza popunjava informacijama – na kraju imamo vjernu kopiju budućeg objekta. To omogućava ne samo brzi i jednostavan dohvat svih relevantnih informacija o modelu, već i njihovo korištenje za razne simulacije i analize, a time i donošenje kvalitetnijih odluka o projektu.

Zašto je važna vjerna 3D kopija modela?

3D model gradimo na isti način kako ćemo graditi i budući objekt, te dobivamo vjernu kopiju objekta. Već u „gradnji“ modela uviđamo sve potencijalne probleme do kojih bi moglo doći prilikom izvedbe. Također, u svakom trenu možemo provjeriti stanje projekta na bilo kojem segmentu – objekt možemo sagledati trodimenzionalno ili u bilo kojem 2D pogledu. Sve potrebne poglede dobivamo presijecanjem modela, a ne ponovnim crtanjem. Time je sagledavanje projektnog rješenja i komunikacija sa suradnicima i investitorima puno zornija.

Prednosti rada na jedinstvenom modelu

Projekt u Revitu zasniva se na jedinstvenom parametričkom 3D modelu. Takav način rada ima brojne prednosti nad klasičnim, gdje su pojedini prikazi projekta nezavisni. Svaka promjena, na bilo kojem dijelu modela ili bilo kojem pogledu, automatski se reflektira na sve druge poglede, jer se svi elementi nalaze u istom modelu. Tlocrti, presjeci, pogledi i tablice su razičiti pogledi na isti model. Svi elementi u Revit modelu parametarski su povezani, pa su izmjene još jednostavnije. Mijenjanjem jednog elementa mijenjaju se automatski i svi drugi povezani elementi. Znatno je kraće vrijeme unošenja promjena, uz osiguranu usklađenost dokumentacije u svim prikazima, kao i grafičkih standarda, kroz cijelu dokumentaciju.

Koje su prednosti objektnog modeliranja?

Rad u Revitu objektno je orijentiran, za modeliranje ne koristimo linije već 3D objekte koji vjerno prikazuju fizičke, ali i ostale karakteristike građevinskih elemenata. Na taj način, uz pripremljenu bazu elemenata, modeliranje se značajno ubrzava. Model sadrži sve informacije o budućem objektu, te se kvantifikacijski podaci (popisi prostorija, liste vrata, količine pojedinih elemenata, količine materijala, procjene troškova i sl.) automatski generiraju: podaci su ažurni u svim fazama projekta. Opisivanje nacrta je uvelike automatizirano, svodi se na puko postavljanje oznaka, svi podaci o elementima već su sadržani u njima samima.

Suradnja svih sudionika na projektu

Revit model je alat koji objedinjuje sve aktere u procesu projektiranja objekta: arhitekte, konstruktore, strojare, električare… Jedinstveni Revit model (ili više povezanih) svim sudionicima daje ažurne podatke o modelu u svakoj etapi, te nema zastoja i grešaka zbog rada na neaktualnim podlogama. Također, alati unutar Revita omogućuju automatsku provjeru modela (preklapanja elemenata različitih struka unutar modela) što uvelike povećava kvalitetu dokumentacije.

Kvalitetna vizualizacija u svakom trenu

Revitov modul za renderiranje, kao i opcija renderiranja u oblacima, omogućava nam da u svakom trenu vrlo brzo dobijemo foto realistični prikaz cjelokupnog objekta ili bilo kojeg njegovog dijela. Time umanjujemo trošak i vrijeme modeliranja i renderiranja zasebnog 3D modela za vizualizaciju, a prikazi su realistično vjerni projektu.

Informacije o radionici

Što ćete naučiti na radionici?

Na radionici će polaznici biti upoznati sa osnovim konceptima rada u Revitu i BIM okruženju i sami će pod vodstvom instruktora probati rad u tom alatu. Radionica je izvrsna prilika da od iskusnih korisnika Revita dobijete odgovore na sva pitanja o Revitu i BIM-u. Ideja radionice je da svi polaznici uz pomoć instruktora isprobaju prikazane vježbe. Tako će najbolje dobiti osjećaj što znači raditi u Revitu.

Teme koje će biti obrađene

Na radionici će biti obrađeno nekoliko ključnih tema kako bi polaznici dobili kompletniju sliku o načinu rada i prednostima korištenja Revita.

  • Izrada konceptualnog modela i korištenje takvog modela za donošenje pravih odluka od najranije faze projektiranja
  • Osnovni koncepti i prednosti u radu sa parametarskim 3D modelom. Jedna od glavnih ideja koja stoji iza BIM-a je „izgradnja“ vjerodostojnog digitalnog objekta prije izgradnje fizičkog. To omogućava da na virtualnom modelu isprobamo sve opcije i da mnogo sigurniji krenemo u izgradnju. Kako se „gradi“ takav model prikazati ćemo na radionici.
  • Osnove izrade dokumentacije iz 3D modela. Rad u Revitu podrazumijeva izradu preciznog 3D modela. To je odlična podloga za jednostavnu izradu projektne dokumentacije. Prikazat ćemo kakva ubrzanja pruža Revit pri izradi dokumentacije i učestalim promjenama na projektu.
  • Osnove izrade vizualizacije u Revitu. U današnje vrijeme teško je zamisliti završetak nekog arhitektonskog projekta bez vizualizacije. Kako kvalitetan 3D prikaz napraviti u samom Revitu također ćemo prikazati na radionici.

Uz praktičan rad na samom programu koji se pokazao jako korisnim za polaznike, izuzetno je korisna i otvorena rasprava o BIM trendovima između polaznika i instruktora, te iskustvima u korištenju Revita u praksi.

Prijavite se na radionicu!

Želite li sudjelovati na besplatnoj Revit Test Drive radionici rezervirajte za sebe mjesto u nekom od ponuđenih termina i lokacija. Broj mjesta u učionici je ograničen pa vam savjetujemo da svoje mjesto osigurate što prije.

Termini radionica

 

Nema otvorenih termina

Instruktor

vedran-200Vedran Orešić
Rješenja za arhitekturu

Vedran je certificirani Autodesk Instruktor za BIM rješenja. Po struci je arhitekt i ima veliko iskustvo u projektiranju objekata. U Prioru je zadužen za potporu korisnicima u radu s Revitom, te osmišljavanje i uvođenje optiomalnih projektnih procesa u arhitektonske tvrtke.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na e-mail: bim@prior.hr ili na tel. (01) 3011 602

Zašto PRIOR?

Prior se bavi prodajom Autodeskovih rješenja i pružanjem tehničke podrške korisnicima. Zahvaljujući dugogodišnjem kvalitetnom poslovanju imamo status Autodeskovog Gold Partnera.

Za svaki kvalitetno obavljen posao neophodno je iskustvo. Naša tvrtka obavlja edukaciju korisnika isključivo za rad u Autodeskovim programima i činimo to još od 1992. godine.

Certifikacija u IT industriji je već duže vrijeme postala standardan način dobivanja eksterne validacije nečijih vještina. U taj trend odlično se uklapa i Autodeskova certifikacija.