Fusion 360 Test Drive

Ne znate što je to, a htjeli biste znati? Znate što je Fusion 360 ali ga nikada niste probali? Tražite posao i želite se istaknuti? Dođite na besplatnu radionicu, isprobajte Fusion 360 pod vodstvom naših instruktora i osobno isprobajte zašto je baš ovo vaš budući CAD alat.

Sudjelovanje na radionici je BESPLATNO uz prethodnu prijavu.

Broj mjesta je ograničen.

Fusion 360 je sljedeća generacija platforme za inovaciju proizvoda jer svojom jednostavnošću, filozofijom drugačijeg prostupa razvoju i izradi proizvoda obuhvaća cjelokupan proizvodni ciklus – od ideje do konačnog proizvoda. Ovaj jedinstveni softver obuhvaća alate za parametarsko modeliranje, oblikovanje T-spline slobodnim formama (T-spline freeform modeling), projektiranje plohama (surface modeling), korištenje 3D skenova (mesh modela) za modeliranje, automatiziranu izradu 2D dokumentacije, vizualne i fizikalne analize (mehaničke i toplinske simulacije), vizualizaciju, animaciju, 3D ispis i pripremu za 3D ispis te pripremu za proizvodnju (CAM).

Vrijeme je za 3D

Iako nema dvojbe da je AutoCAD, najpopularniji CAD alat na svijetu izuzetno moćan i kvalitetan, kako u 2D, tako i u 3D projektiranju, činjenica je da se radi o alatu za egzaktno 3D modeliranje i da pokriva samo područje modeliranja i izrade dokumentacije. Parametarsko modeliranje nije novost već više od 20 godina i suvremeni alati za parametarsko modeliranje, poput Autodesk Inventora nude fantastične mogućnosti za 3D parametarsko modeliranje, naizgled beskrajne biblioteke gotovih dijelova i materijala te mogućnost analize dijelova i sklopova. Opet, ako ste u području insdustrijskog dizajna, Alias je neizostavan alat za sve dizajnerske potrebe, što dokazuje njegova opća upotreba u automobilskoj industriji i industrijskom dizajnu svih poznatih proizvođačkih marki. Vjerojatno ćete poželjeti pokazati vaš proizvod i prije nego ga proizvedete, dakle potrebna vam je vizualizacija: Showcase, VRED ili 3dS Max odlična su rješenja. Na kraju, želite li ono što ste projektirali i proizvesti, potreban vam je alat kao što je Autodesk Inventor HSM. Naravno, bilo bi dobro imati i sustav za upravljanje dokumentacijom i podacima koji će osigurati pohranu svih verzija modela, jednostavnu promjenu naziva dokumenata bez potrebe za globalnim ažuriranjem svih dokumenata u projektu i uz krajnje jednostavnu suradnju sa partnerima i kupcima. Ovakav, tradicionalan način rada ne ostavlja mnogo za poželjeti, ali ne bi li bilo bolje da je sve to objedinjeno u jednom alatu? Jednom koji zahtijeva malo učenja, a ne specijalizaciju u 3 ili 4 softverska paketa? Fusion 360 objedinjuje upravo ove navedene mogućnosti uz vrlo jednostavno i kratko učenje alata i brzo vraća uloženo vrijeme uz sve navedene prednosti pojedinačnih alata.

Vrlo sličan, potpuno drugačiji

Već na prvi pogled, mnogi će primijetiti sličnosti sa drugim softverskim paketima za industijski dizajn i strojarsko projektiranje. Mnogi elementi sučelja izgledaju poznato iz drugih alata, kao što su AutoCAD, Inventor i drugi. Također ćete primijetiti da sadrži i neke elemente atipične za poznate vam alate. I ono upadljivije – vrlo jednostavno i čisto okruženje, što je od početka bila ideja korištenja ovog softverskog paketa: uklonimo nepotreban teret i ostavimo samo ono što korisnici zaista trebaju!

Parametarsko projektiranje kakvo znamo

3D model možemo stvoriti na tradicionalan način pomoću skice iz koje zatim stvaramo puna tijela koja čine naš dio ili sklop. Baš kao i u Inventoru, samo jedna skica može poslužiti za sve dijelove sklopa ili sam sklop ukoliko modeliramo top-down metodom (iz cjeline u pojedinosti). Budući da obično imamo ideju kako bi nešto trebalo izgledati na kraju, ovakav pristup daleko je logičniji i jednostavniji, posebice novim korisnicima koji se teže privikavaju na pravila parametarskog projektiranja.

Direktno modeliranje bez ograničenja

Svejedno jeste li uvezli model iz drugog softvera ili ste ga parametarski modelirali, uvijek ga možete i izravno izmijeniti nekim od raspoloživih alata bez potrebe za složenim izmjenama skica i parametara modela. Ponekad jednostavno nije potrebno definirati skicu za pojedini dio modela, već jednostavno možete “graditi” na postojećem parametarskom modelu. Želite povijest modela koji ste uvezli? Uključite ju! Ne trebate povijest modela? Isključite ju!

Što je to T-spline i zašto je tako dobar?

T-spline tehnologija omogućuje jednostavan rad sa slobodnim formama, zadržavajući sve prednosti NURBS ploha i krivulja, što ovako modelirane objekte čini potpuno matematički definiranim, odnosno potpuno proizvedivima. Fusion 360 prvi je program koji u istom okruženju kombinira parametarsko, direktno i oblikovanje T-spline slobodnim formama, za što je do sad uvijek bilo potrebno koristiti barem dva softverska paketa i samo po sebi stvaralo dodatni posao i složenost u projektiranju.

Suradnja i upravljanje podacima bez usporedbe

Zahvaljujući činjenici da se podaci o projektu nalaze u tzv. oblaku, svaki sudionik projekta uvijek i svugdje može pristupiti projektnim podacima. Ovo znatno olakšava rad na udaljenim lokacijama i u timovima koji rade na različitim aspektima projekta. Istovremeni zajednički rad inženjera, projektanata i dizajnera nikad nije bio jednostavniji. SVaka promjena u bilo kojem dijelu projekta odmah se propagira svim korisnicima. U bilo kojem trenutku moguće je bilo koju stariju verziju dijela proglasiti aktualnom i sve promjene će biti automatske u čitavom projektu. Promjena naziva bilo kojeg elementa projekta nikad nije bila jednostavnija – promijenite na jednom mjestu i sve je ažurno! Nema nikakve brige o referenciranju i izgubljenim vezama među dijelovima projekta.

Vizualne i fizikalne analize

Svaki model moguće je podvrgnuti nizu vizualnih i fizikalnih analiza. Bilo da se radi o provjeri skošenosti stijenki kućišta radi izrade kalupa ili analizi čvrstoće dijelova pod opterećenjem. Također je moguće provjeriti utjecaj vlastite frekvencije i načiniti toplinsku analizu radi provjere kvalitete hlađenja sklopa koji ste upravo projektirali. Jednostavnost izrade simulacije omogućuje svakom korisniku pristup ovim moćnim alatima za nalizu modela.

Vizualizacija i animacija

Prije no započnete sa izradom prototipa ili proizvodnjom sigurno želite vidjeti kako će vaš proizvod izgledati u stvarnosti. Osim toga, možda vam trebaju marketinški materijali za kupce pa trebate kvalitetne, fotorealistične vizualizacije vašeg proizvoda. Osim vizualizacije, moguće je napraviti i animaciju za potrebe sklapanja ili rastavljanja proizvoda, kao i za potrebe izrade uputa za korištenje, sklapanje ili servisiranje – korak po korak.

3D printanje i CNC proizvodnja

Nakon izrade modela, vjerojatno ga želite proizvesti i u stvarnosti pa vam Fusion 360 omogućuje jednostavan 3D ispis ili pripremu modela za 3D ispis, a ako želite proizvesti dio na CNC stroju, možete jednostavno stvoriti CNC program uz pomoć integriranog HSM modula, koji sadrži postprocesore za više od 100 različitih strojeva.

Informacije o radionici

Što ćete naučiti na radionici?

Radionica je koncipirana kao niz praktičnih zadataka koji obuhvaćaju sve mogućnosti programa Fusion 360 da bi svatko dobio uvid u mogućnosti i filozofiju rada u programu Fusion 360. Budući da se radi o programu nove generacije važno je osobno isprobati njegove mogućnosti i upoznati se sa novim, drugačijim pristupom projektiranju. Jedino ovakav pristup omogućuje vam da u potpunosti doživite razlike i prednosti u odnosu na tradicionalne metode projektiranja i suradnje.

Teme obuhvaćene na radionici

Radionica obuhvaća sva radna okruženja raspoloživa u programu Fusion 360 da bi polaznici stekli kvalitetnu sliku o mogućnostima softera i novom pristupu projektiranju i upravljanju projektima:

 • Upoznavanje sa sučeljem i osnovnim konceptima programa, otvaranje i pregledavanje modela
 • Upoznavanje s radnim okolinama i raspoloživim tipovima 3D modeliranja
 • Osnovni koncepti direktonog 3D modeliranja
 • Osnovni koncepti parametarskog 3D modeliranja
 • Osnovni koncepti modeliranja T-spline formama i plohama
 • Razlike u top-down pristupu modeliranju u odnosu na tradicionalne softverske alate
 • Izrada sklopova različitim metodama i korištenje vanjskih dijelova u sklopovima
 • Izrada novih verzija dijelova i sklopova te ažuriranje uvezenih dijelova
 • Upravljanje podacima, dijelovima, sklopovima i dokumentacijom
 • Suradnja na projektu, razmjena podataka i komunikacija
 • Izrada tehničke dokumentacije dijelova i sklopova
 • Korištenje 3D skenova pri izradi modela i rekonstrukciji
 • Vizualna i fizikalna analiza modela
 • Priprema za 3D ispis i CNC proizvodnju

Uz praktičan rad na samom programu koji se pokazao jako korisnim za polaznike, izuzetno je korisna i otvorena rasprava o trendovima u projektiranju, dizajnu i proizvodnji između polaznika i instruktora, te iskustvima u korištenju programa Fusion 360 u praksi.

Prijavite se na radionicu!

Želite li sudjelovati na besplatnoj Fusion Test Drive radionici rezervirajte za sebe mjesto u nekom od ponuđenih termina i lokacija. Broj mjesta u učionici je ograničen pa vam savjetujemo da svoje mjesto osigurate što prije.

Termini radionica

Radionice Fusion Test Drive održavaju se otprilike jednom mjesečno, u Zagrebu, u našoj učionici u Savskoj cesti 106. Radi malog broja raspoloživih radnih mjesta preporučamo da se prijavite što prije i osigurate mjesto na ovoj izuzetno zanimljivoj radionici.

 

Nema otvorenih termina

Instruktor

zdenko-200Zdenko Kožar, edukacija i podrška

Zdenko je certificirani Autodeskov instruktor za Fusion 360 i AutoCAD platformu (AutoCAD, AutoCAD Plant 3D). Po struci je strojar i ima veliko iskustvo u radu s programima za projektiranje i vizualizaciju. Tečajeve AutoCAD-a i drugih programa temeljenih na AutoCAD-u drži već više od 20 godina. U Prioru je zadužen za potporu korisnicima u radu s AutoCAD-om, AutoCAD P&ID, AutoCAD Plant 3D, Fusion 360 i Showcase, izradu rješenja i optimizaciju radnih procesa u tvrtkama koje koriste ovaj softver. Kao voditelj ATC-a razvija nove nastavne programe i metodologiju edukacije za najnovije Autodeskove programe.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na e-mail: edukacija@prior.hr ili na tel. (01) 3011 602

Zašto PRIOR?

Prior se bavi prodajom Autodeskovih rješenja i pružanjem tehničke podrške korisnicima. Zahvaljujući dugogodišnjem kvalitetnom poslovanju imamo status Autodeskovog Gold Partnera.

Za svaki kvalitetno obavljen posao neophodno je iskustvo. Naša tvrtka obavlja edukaciju korisnika isključivo za rad u Autodeskovim programima i činimo to još od 1992. godine.

Certifikacija u IT industriji je već duže vrijeme postala standardan način dobivanja eksterne validacije nečijih vještina. U taj trend odlično se uklapa i Autodeskova certifikacija.