ARHITEKTURA I GRADITELJSTVO

BIM metodologija za sve sudionike građevinskih projekata

BIM, moderniji način projektiranja i izvođenja

O BIM-u se u građevinskim strukama puno govori, međutim, percepcija BIM-a, odnosno što je BIM i čemu služi, nije jedinstvena. Neki misle da je to samo 3D model, drugi da je to model s informacijama, treći da je to skup građevinskih podataka, četvrti da je to samo dobra vizualizacija, peti da je to vrsta softvera, … itd, itd. Točna informacija je da je to sve gore navedeno ali i puno više od toga.

Za početak, BIM je kratica za Building Information Modelling, a predstavlja metodologiju koja se oslanja na inteligentan, podacima bogat 3D model građevine koji predstavlja temelj za projektiranje, razne analize i simulacije, te omogućava da svi projektni timovi međusobno surađuju kroz sve faze projekta. Takav pristup projektiranju rezultira virtualnim “dvojnikom” budućeg objekta koji se i nakon izgradnje koristi pri upravljanju građevinom.

Autodesk svojom paletom proizvoda podupire sve vrste projekata, od inicijalne ideje, preko projektiranja i analiza, pa sve do izvođenja i upravljanja građevinom. Za one koji žele na raspolaganju imati sve Autodeskove alate za arhitekturu i građevinarstvo, predlažemo da obrate pažnju na Autodeskovu AEC kolekciju. Popis osnovnih programskih paketa i njihove cijene potražite u cjeniku.

Termini budućih edukacija, radionica i webinara

Advance Steel - Napredne tehnike (online)
Tečaj
Advance Steel - Napredne tehnike (online)
21.9.2021. - 23.9.2021. (09:00 - 15:00)
Tečaj Advance Steel – Napredne tehnike namijenjen je svima koji sudjeluju u procesu projektiranja i proizvodnje čeličnih konstrukcija. Ovaj tečaj obuhvaća napredne alate i postupke...
Revit - Osnove (online)
Tečaj
Revit - Osnove (online)
28.9.2021. - 30.9.2021. (16:00 - 21:00)
Tečaj „Revit – osnove“ namijenjen je svim sudionicima u gradnji (arhitekti, građevinari, strojari, električari) – budućim korisnicima Revita koji nikada nisu radili u ovom alatu....
Revit - Osnove (online)
Tečaj
Revit - Osnove (online)
12.10.2021. - 14.10.2021. (16:00 - 21:00)
Tečaj „Revit – osnove“ namijenjen je svim sudionicima u gradnji (arhitekti, građevinari, strojari, električari) – budućim korisnicima Revita koji nikada nisu radili u ovom alatu....
Revit - Izrada familija (online)
Tečaj
Revit - Izrada familija (online)
26.10.2021. - 28.10.2021. (17:00 - 20:15)
Tečaj Revit - Izrada familija namijenjen je naprednim korisnicima Revita. Ovaj tečaj obuhvaća alate i postupke potrebne za izradu novih i uređivanje postojećih Revit familija...

BIM za arhitekturu

Pred arhitekte se sve više i više postavljaju visoki zahtjevi. Investitori svakim danom očekuju više za uloženi novac, očekuju energetski efikasnije građevine, žele građevine koji u najmanjoj mogućoj mjeri utječu na okoliš, očekuju inovativnost, sklad i povrat investicije u kraćem vremenskom razdoblju. Ne treba zanemariti ni zahtjeve korisnika jer o njihovom zadovoljstvu najviše ovisi buduća uspješnost i isplativost investicije. Također, pojavom BIM-a, od arhitekata se očekuje da projekt, odnosno digitalni model građevine bude bogat podacima i informacijama koji se kasnije koriste za upravljanje građevinom.

Autodeskova rješenja za BIM, poput Revita, osiguravaju arhitektima brojne analize i usporedbe već u ranoj fazi projektiranja kako bi buduća građevina bila lijepa, trajna, učinkovita i energetski efikasna.

AEC CollectionRevitDynamoCFDAutoCAD3ds MaxBIM 360

BIM za MEP instalacije

Tvrtkama koje se bave projektiranjem strojarskih, električnih ili vodovodnih instalacija (MEP), Building Information Modeling (BIM), prvenstveno Revit kao jezgra Autodeskovog BIM-a, omogućava da projekti u svakom trenutku budu točni i usklađeni s arhitektonskim dijelom građevine, smanje i riješe mogućnost prodora, optimiziraju sve sisteme unutar građevine, te isporuče kvalitetan projekt.

Autodeskovi BIM alati omogućavaju projektnim timovima suradnju i razmjenu podataka u realnom vremenu, te osiguravaju da cijeli projekt sa svim potrebnim informacijama brzo bude isporučen izvođačima i građevinarima.

AEC CollectionRevitCFDAutoCAD MEPReCap ProNavisworksBIM 360

BIM za statiku i konstrukcije

Ne treba posebno napominjati koliko je strukturna analiza građevine važna. Projektiranje i izvođenje građevine primjenom BIM metodologija osigurava da konstrukteri i statičari svoje proračune i analize provedu na uvijek aktualnim modelima, bez obzira na svakodnevne promjene dizajna. Budući da se BIM temelji na jedinstvenom 3D modelu koji je bogat informacijama o geometriji, materijalu i svim povezanim svojstvima, konstrukteri i statičari se mogu fokusirati na svoj dio posla bez gubitka vremena za repetitivnim promjenama geometrija u nezavisnim softverima.

Dok god je cijeli projektni tim usklađen i koristi zajednički izvor informacija i zajednički 3D model, rezultati statičkih analiza i preporuka biti će točniji i brže provedeni, te će se time osigurati i kraći rok isporuke cijelog projekta.

AEC CollectionAdvance SteelNavisworksRobot Structural Analysis ProfessionalBIM 360

BIM za infrastrukturu i niskogradnju

Infrastrukturni projekti su danas sve kompleksniji i moraju biti usklađeni sa strogim zakonskim regulativama. implementacija BIM-a, a posebno kolaboracija između više projektnih timova, omogućava prilično točnu procjenu vremena i troškova potrebnih za provedbu projekta, te smanjuje mogućnosti pogreške zbog neusklađene dokumentacije. Primjenom BIM metodologije i povezanih softverskih alata moguće je usporediti više različitih scenarija, te odabrati onaj koji odgovara svim zahtjevima. BIM podaci mogu biti dostupni svim sudionicima, a sve informacije prikupljene i implementirane u BIM projekt vrlo su korisne i u cijelom životnom ciklusu objekata.

Zbog kompleksnosti velikih infrastrukturnih projekata često je potrebno koristiti više različiti programskih alata poput AutoCAD Map 3D, Civil 3D, Revit, Dynamo, ReCap Pro, …

AEC CollectionCivil 3DRevitAutoCAD Map 3DDynamoNavisworksBIM 360

BIM za procesna postrojenja

Projektiranje kompletnog postrojenja zahtijeva suradnju više multidisciplinarnih timova, te je potrebno koristiti i više različitih softverskih rješenja. Pri radu na ovakvim vrstama projekata, kompletna paleta alata sadržana u Autodeskovoj AEC kolekciji naći će svoju primjenu u određenom segmentu.

AutoCAD Plant 3D u potpunosti će pokriti izradu P&ID dijagrama i povezanih 3D objekata poput spremnika, cjevovoda, pumpi, ventila, čeličnih konstrukcija. Iz tako dobivenog modela moguće je izraditi izometrije po točno određenim specifikacijama.

BIM za procesna postrojenja povezat će i ostale vrste poslova poput projektiranja strojarske opreme, snimanje dronovima i laserskim skenerima, statičke proračune, proračune protoka, …

AEC CollectionPlant 3DAdvance SteelReCap ProNavisworksBIM 360

BIM za izvođače

Sve gore nabrojane struke u BIM projekt unose velike količine grafičkih i atributnih podataka. Klasični printani nacrti više nisu dovoljni jer njima ili nije moguće ili je jako neučinkovito prenijeti sve informacije koje sadrži nešto kompleksniji BIM projekt.

Zbog toga je Autodesk razvio nekoliko različitih rješenja kako bi izvođači do tih informacija mogli doći na jednostavan način. Neka rješenja su klasične desktop aplikacije poput Navisworksa, koji omogućava objedinjavanje različitih formata u jedinstveni 3D model, dok su druge temeljene za Autodeskovom oblaku i moguće im je pristupiti sa svih uređaja koji imaju pristup internetu.

Na ovaj način izvođači u svakom trenutku mogu na 3D prikazu vidjeti kako je projektant zamislio rješenje određenog problema i izgraditi objekt u skladu s projektom.

AEC CollectionNavisworksRevitAutoCADBIM 360

Snimke nedavno održanih webinara

Imate pitanje? Trebate pomoć? Javite nam se.

7 + 6 =