Na adrese nekih hrvatskih tvrtki počele su stizati poruke s naslovom "Action Required: Your Autodesk Software License Usage", a potpisuje ih Autodesk License Compliance Team. Što napraviti ako primite takvu poruku?

Autodesk je započeo globalnu kontrolu licenci i na adrese nekih hrvatskih tvrtki već su počele stizati poruke s naslovom “Action Required: Your Autodesk Software License Usage“, a potpisuje ih Autodesk License Compliance Team. Ako takva poruka stigne na vašu adresu to znači da vas je Autodesk na neki način prepoznao kao korisnika nelegalne licence ili kao korisnika koji legalnu licencu koristi na neprihvatljiv način.

Nije vrijeme za paniku!
Za početak, nemojte paničariti. Čak i ako ste svjesni da ste u prekršaju, nemojte odmah brisati datoteke, deinstalirati softver, formatirati diskove i sl. jer to neće pomoći. Autodesk je poruku poslao s razlogom i vjerojatno već ima kompletnu evidenciju o vrsti softvera, verziji, serijskom broju, računalu, datumu instalacije, …

Što napraviti ako ste nelegalni?
U slučaju da se sadržaj Autodeskove poruke poklapa sa stvarnim stanjem na vašim računalima, najjednostavniji i najjeftiniji način je legalizirati licence, odnosno kupiti upravo one programe koje Autodesk navodi u poruci. Naravno, moguće je zatražiti i određene izmjene u odnosu na Autodeskov zahtjev ali je važno držati se određene procedure.

Što ako imate uredno kupljene, legalne licence?
Ako smatrate da licence koristite u skladu s Autodeskovim licenčnim sporazumom i da niste napravili nikakav prekršaj tada bi na pristigli mail trebali odgovoriti i napisati da smatrate da niste napravili nikakav prekršaj. Nakon što odgovorite na takav način, Autodesk će od vas zatražiti da se provede audit licenci kako bi se utvrdilo stvarno stanje na računalima i kako bi se provjerilo koristite li licence na ispravan način. Nešto više o načinu provođenja audita možete vidjeti ovdje.

Trebate savjet ili pomoć?
Iako pojedini korisnici smatraju da licencu koriste u skladu s propisima, često se događa da računalima budu instalirane neispravne (stare, nadograđene, istekle,…) licence pa bi svaki korisnik trebao znati kako ispravno koristiti licencu. Ako zatrebate naš savjet ili želite da vam pomognemo u ovakvim situacijama, savjetujemo vam da nam se javite pa možemo zajedno procijeniti trenutnu situaciju i predložiti vam moguće opcije.