Dolazi li vrijeme kada će legalni korisnici Autodeskovih licenci napokon imati bolju poziciju na tržištu u odnosu na one koji zloupotrebljavaju mogućnost piratiziranja softvera?

Koriste li Vaši konkurenti nelegalan Autodeskov softver?

Vjerujemo da kao i mi, volite fer, moralnu i poštenu borbu na tržištu. Nažalost, u Hrvatskoj, kao i u svakom drugom dijelu svijeta, postoje tvrtke koje koriste softver kojeg nisu kupile i tako predstavljaju nelojalnu konkurenciju onima koje su za to potrošile nezanemarivu količinu novaca. U takvim situacijama često se zatvaraju oči i čeka se da problem riješi netko drugi. Autodesk kontinuirano traži i unapređuje načine kako efikasno zaustaviti korištenje „crnih“ ili „piratskih“ licenci, a rezultati takvih nastojanja će uskoro biti vidljivi i kod nas u Hrvatskoj.

Što to znači?

Autodesk-Audit-EU
Prema informacijama koje su nam prezentirane, nakon testne faze koja je startala početkom ove godine, Autodesk je 20.6.2016. započeo s 2. fazom, te u posljednja 3 mjeseca na nadzor licenci pozvao nešto više od 4.800 tvrtki iz EU. Nadzor je započeo u razvijenim zemljama EU s ciljem da se provede u cijeloj Europskoj uniji.

Hrvatska još nije uključena pa ima dovoljno vremena da i domaće tvrtke koje nemaju urednu situaciju s Autodeskovim licencama dovedu svoja računala u red (deinstaliraju softver, legaliziraju se, …) i spremno dočekaju eventualni Autodeskov poziv na nadzor licenci.

Nismo sigurni kako Autodesk odabire tvrtke koje poziva ali za ovaj članak to i nije previše bitno. Željeli smo upozoriti na mogući slijed događaja, opisati kako se postupak provodi i pomoći Vam da se lakše snađete ako Vaša tvrtka bude pozvana na nadzor.

Kako se provodi cijeli postupak?

Dakle, odabere li Autodesk Vašu tvrtku za nadzor primit ćete personaliziranu e-mail poruku koju potpisuje „The Autodesk License Compliance Team“.

Autodesk-poziva-na-audit

Poruka će sadržavati sve linkove i informacije potrebne za provođenje nadzora, Vaš jedinstveni kod pomoću kojeg se trebate registrirati na web portal radi daljnje komunikacije s Autodeskom, kao i broj telefona na kojem možete dobiti dodatne informacije ako Vam budu potrebne.

Poruka će sadržavati sve linkove i informacije potrebne za provođenje nadzora, Vaš jedinstveni kod pomoću kojeg se trebate registrirati na web portal radi daljnje komunikacije s Autodeskom, kao i broj telefona na kojem možete dobiti dodatne informacije ako Vam budu potrebne.

Postupak nadzora podijeljen je u 6 koraka:

Autodesk-Audit-faze

Ako ste sigurni da je Vaša tvrtka u potpunosti opremljena legalnim licencama nemate se čega bojati, a cijeli proces će proći brzo i bez ikakvih problema.

Što ako stigne poziv, a licence nisu legalne?

Ako ste svjesni da imate nelegalne licence, a niste poslušali gore navedeni savjet i deinstalirali ih na vrijeme, situacija postaje nešto kompliciranija i nepovoljnija. Savjetujemo da uspostavite komunikaciju s Autodeskom i cijeli postupak nadzora dovršite uz što je moguće manju štetu.

Nakon logiranja na portal za komunikaciju s Autodeskom trebat će odrediti korisničko ime i lozinku, popuniti kontakt podatke, osnovne podatke o tvrtki i sl. Proces i sva daljnja komunikacija s Autodeskom obavlja se putem portala na koji ste se logirali.

Pregled računala vrši se pomoću softvera pod nazivom Autodesk Inventory Adviser, koji prikuplja podatke isključivo o Autodeskovim licencama.

Autodesk_Inventory_Advisor_Reports

Nakon popunjavanja potrebnih podataka i instalacije softvera za nadzor, započinje prikupljanje podataka. Kada postupak završi, rezultate treba učitati na portal. Autodesk će preuzeti poslane podatke i usporediti ih sa zapisima u svojoj bazi licenciranih korisnika, te o svemu provedenom napraviti izvještaj koji će vam biti dostupan za preuzimanje.

Kakve točno postupke Autodesk provodi nakon toga, nije nam poznato niti želimo predviđati ali Vam svima želimo da se rezultati nadzora poklope s podacima koje Autodesk ima u svojoj bazi jer će tada sve strane biti zadovoljne.

Ako zatrebate bilo kakvu dodatnu informaciju ili savjet, naša vrata, e-mailovi i telefoni su Vam uvijek otvoreni i dostupni.