BIM metodologija

Arhitektonske i građevinarske tvrtke pretrpjele su posljednjih godina puno poteškoća. Globalni ekonomski problemi, te drastičan pad ulaganja u građevinske projekte bili su pogubni za mnoge tvrtke, a one koje su preživjele svakodnevno se moraju boriti za ono malo poslova koje je dostupno. Produktivnost, kvaliteta i cijena glavni su faktori pri odabiru projektanta i izvođača. Novo vrijeme traži novu metodologiju pa je krajnje vrijeme da se tvrtke prilagode nastaloj situaciji.

Što je to BIM?

Ukratko i pojednostavljeno, BIM je skraćenica od Building Information Modeling, a odnosi se na metodologiju koja se oslanja na inteligentan, podacima bogat model kao temelj za projektiranje, simulaciju i suradnju kroz sve faze projekta.

Promjene na tržištu stvaraju prilike

Globalne ekonomske poteškoće u zadnjih su nekoliko godina uzrokovale znatne promjene u arhitektonskoj struci. U mnogim su regijama ulaganja u građevinske projekte dramatično pala, zaoštravajući konkurenciju među firmama koje su ostale ne nogama. Na gotovo svim projektima, klijenti i investitori zahtjevaju više za uloženi novac. Očekuju efikasnije građevine, inovativnost i povrat investicije koje mogu mjeriti realnim troškovima i uštedama na vremenu kao i apstraktnijim mjerilima poput zadovoljstva i produktivnosti korisnika građevine.

Zeleni zahtjevi kao pokretači inovacije

Među najvećim promjenama je sve snažnija orijentacija prema praksama koje smanjuju utjecaj građevina na okoliš. Iako su u početku od mnogih u struci doživljavane kao luksuz, potražnja za ovakvim praksama je u porastu i često je uvjetovana kako od regulatora tako i od investitora kojima je važna energetska učinkovitost, “zeleni” građevni materijali i sustavi koji minimiziraju količinu otpada i emisiju ugljika. Metode održivog građenja su u procvatu čak i u područjima najteže pogođenima ekonomskom krizom jer su se investitori okrenuli prema pristupačnim adaptacijama i projektima povećanja energetske učinkovitosti.

Kako ostati konkurentan i osigurati nove poslove i  klijente?

Kako bi zadržale konkurentnost i ostale profitabilne u ovako izazovnoj poslovnoj klimi, arhitektonske firme svih veličina—od multinacionalnih projektantskih kuća do malih arhitektonskih biroa, jednostavno moraju usvajati nove načine rada, alate i tehnologije. Vodeća metodologija koja objedinjuje takve procese je Building Information Modeling ili BIM. Potreba za BIM-om raste rapidno, posebno među vlasnicima građevina i državnim institucijama razvijenih zemalja, od kojih mnoge zahtjevaju BIM na novim projektima.

BIM arhitektima osigurava puno kvalitetniji uvid u odlike građevine koju projektiraju, što podiže kvalitetu projekta i efikasnost projektiranja. Takav uvid omogućava kvalitetnije projektantske odluke i to puno ranije u postupku projektiranja, te reducira mogućnost previda i pojvu komplikacija za vrijeme gradnje. Konačno, takav pristup projektantima osigurava konzistentnije i predvidivije ishode, što povećava zadovoljstvo klijenata.

Sve ovo gore navedeno lijepo zvuči ali što je sa softverskom platformom koja bi osigurala da se tako nešto u stvarnosti i realizira?

Autodeskova rješenja za BIM

Kako bi projektantima učinio dostupnima prednosti koje nudi Building Information Modeling (BIM), Autodesk je razvio bogati portfolio integriranih rješenja koje olakšavaju projektiranje, vizualizaciju, simulaciju, dokumentiranje i građenje kvalitetnijih građevina. Rješenje koje osigurava takav način projektiranja krije se pod imenomAutodesk  Building Design Suite, a pokriva sve gore navedene faze.

Projektiranje i dokumentacija

 • Autodesk Revit
  Osmišljen za BIM, Autodesk Revit vam olakšava modeliranje i analizu projektnih ideja, kao i vjernu interpretaciju vaše vizije kroz projektiranje, dokumentaciju i izvođenje. Koristite modele obogaćene informacijama nužnima za donošenje kvalitetnih odluka, projektiranje energetski efikasnih građevina, rano otkrivanje kolizija i planiranje gradnje. Svaka promjena u modelu reflektira se u svim dijelovima projekta i projektne dokumentacije čineći ih usklađenima i time pouzdanijima.
 • AutoCAD
  Olakšava izradu, rascrtavanje i razmjenu crteža zahvaljujući izvornoj podršci DWG™ formatu, prezentacijskoj grafici, te alatima za editiranje i automatizaciju koji reduciraju potrebu za ponavljajućim postupcima i skraćuju vrijeme izrade projektne dokumentacije.

Vizualizacija

 • Autodesk Showcase
  Jednostavan alat za 3D prezentacije uživo koji CAD crteže pretvara u uvjerljive fotorealistične prikaze i animacije. Namijenjen za interaktivan prikaz i analizu različitih projektnih varijanti, odabir rješenja, prezentacije investitorima i pripremu marketinških materijala.
 • Autodesk 3ds Max Design
  Digitalni vizualizacijski studio sa naprednim alatima za modeliranje, renderiranje, animaciju i pripremu prezentacija arhitektonskih projekata u kinematografskoj kvaliteti.

Simulacija

 • Autodesk 360 Energy Analysis for Autodesk Revit
 • Ova na iternetu zasnovana usluga, dostupna korisnicima pretplate na Autodesk Revit, omogućava energetsku analizu projektirane građevine i pruža uvid neophodan za projektiranje energetski učinkovitih zgrada.
 • AutodeskGreen Building Studio
 • Osmišljena za korisnike koji trebaju cjelovitu energetsku analizu zgrade kako bi bolje razumjeli utjecaj različitih projektantskih rješenja na utrošak energije i emisije ugljika. Ova je usluga na raspolaganju pojedinim korisnicima pretplate kroz servis Autodesk 360.

Građenje

 • Autodesk Navisworks
  Familija alata za planiranje i praćenje gradnje. Objedinjuje 3D modele i projektnu dokumentaciju iz različitih izvora i raznih formata u jedinstveni model radi bolje koordinacije, ranog otkrivanja proturječnosti i boljeg planiranja projekata.

Autodesk upotpunjuje svoje programe, usluge i rješenja kroz Autodesk 360,  na internetu zasnovanu platformu koja olakšava arhitektima, inženjerima drugih građevinskih struka i disperziranim projektnim timovima suradnju na projektima i rezmjenu projektnih informacija. Uz to, Autodesk 360 stavlja korisnicima na raspolaganje praktički neograničenu procesnu snaga za vrhunsku vizualizaciju i simulaciju projektnih zamisli.