Tradicionalno i ove godine je u Berlinu od 18. do 20. travnja održana Autodeskova OTx (One Team Extension) konferencija za partnere s područja Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA). Na konferenciji se govorilo o Autodeskovim programskim rješenjima, pa i za meni najvažniju inženjersku struku, strojarstvo.

Tri dana prepuna dojmova, raznih vrsta treninga od jutra do mraka, preko najpoznatijih imena iz Autodeska, partnera iz šire regije, sve do samog vrha, keynote prezentaciju održali su glavom i bradom Andrew Anagnost i Amar Hanspal, CEO dvojac na čelu Autodeska.

Treninzi vezani za strojarstvo bili su podijeljeni u više disciplina. Osobno, zanimljivi su mi bili treninzi vezani za Data Management (Vault, Fusion Lifecycle i dr.), Simulation (Nastran, CFD, Moldflow, Helius…), Design & Manufacturing (Inventor, Fusion 360…), kao i sustav Forge, za razvoj vlastitih rješenja uz pomoć kojega su programirane Autodeskove platforme u oblaku.

Na žalost, ove godine nije bilo treninga koji su vezani za CAM rješenja. Za one koji ne znaju, Autodesk je prije nekog vremena akvizicijom preuzeo Delcam  i HSM Works, te posvećuje puno pažnje CAM produktima i grabi velikim koracima naprijed.

Više vremena bilo je posvećeno novostima u aktualnim programskim rješenjima kao što su Inventor, Vault, zatim Nastran (koji bi trebao zamijeniti Simulation Mechanical), kao i spajanju Fusion Lifecyclea sa trenutnim programskim rješenjima. Sve u svrhu povećanja kontrole nad cjelokupnim poslovnim procesima. Istaknuta je i važnost prelaska korisnika sa tradicionalnog načina licenciranja na model pretplate na softver.

Povezana rješenja u oblaku (Cloud)

Autodesk Forge

Prezentirana je i Forge platforma, te načini na koje se ista može koristiti u strojarstvu. Forge predstavlja set web servisa u oblaku koji omogućuju korisniku programiranje osobnog rješenja u oblaku, prilagođenog specifičnim potrebama. Jedan od primjera je povezivanje Autodeskovih alata u oblaku s BOXom ili Google Driveom.

Ako koristite neki od tih servisa kao lokaciju za pohranu Vaših podataka, isti se mogu povezati s Autodeskovim rješenjima u oblaku te maksimalno iskoristiti snagu i mogućnosti rješenja u oblaku (Cloud). Zanimljivu demonstraciju održao je Jim Quanci.

Neke od mogućnosti Forge platforme možete pogledati na ova dva primjera interesantnih web preglednika 3D modela: Rocks Viewer i RCDB Viewer

Inventor napreduje, a Fusion 360 ga prati u stopu

Autodesk Inventor – MBD

Dio treninga bio je vezan za Inventor i Fusion 360 alate, te dao informacije o  novim verzijama. Stekao sam dojam da će većina naših korisnika biti zadovoljna najavljenim poboljšanjima.

Npr. u Inventoru:  prvo – MBD (Model Based Definitions) omogućuje dodavanje dimenzije u 3D modelu, drugo – povećanje performansi Inventora gdje osobno mogu potvrditi veliko ubrzanje rada s velikim sklopovima.

Autodesk preporučuje korištenje nekih od 3D miševa za manipulaciju modela. Osobno imam 3DConnexion miša, uz pomoć kojeg je brže manipuliranje 3D modelom nego samo uz alate za manipulaciju iz samog Inventora. Što se tiče performansi: nova verzija (2018) omogućava rad na modelima na kojima nisam mogao raditi na svojem laptopu na verziji 2017 – doslovce “leti”.

Još jedan od noviteta u Inventoru je dodana mogućnost izvoza u IFC format, kao i mnoštvo novih funkcionalnosti uz grafičke izmjene na korisničkom sučelju.

Fusion 360 se nadograđuje i proširuje svoje funkcionalnosti iz tjedna u tjedan.

Upravljanje projektima u poslovnom okruženju

Autodesk Fusion Lifecycle i Vault sa ERP

Od ostalih zanimljivijih treninga, istaknuo bih one iz PDM područja (Vault i Data Standard) i PLM područja (Fusion Lifecycle). Za Fusion Lifecycle naglašena je njegova vrijednost za cjelokupno poslovanje, kao poveznica između PDM-a i ERP-a, te načini povezivanja ta tri sustava.

Na Vault treninzima govorili su o novostima koje donosi nova verzija Vaulta, o tipičnim procedurama tijekom detektiranja problematike sa radom kod korisnika, te važnost migracije podataka sa stanovišta poslovanja korisnika. Zajedno smo isprobavali sve novitete koje nova verzija Vaulta sadržava.

Treninge su držali vrhunski Europski stručnjaci za PDM/PLM.

Autodesk Vault – Vault Data Standard

Jedan od treninga je bio Vault Data Standard kojega je vodio Markus Koechl. Vault Data Standard predstavlja međukorak između korisničke aplikacije te Vaulta kako bi korisnik standardizirao unos podataka u Vault. Ovaj alat dopušta da si korisnik sam programira uvjete i izgled alata. Naravno, korisnik nije sam u tome, mi smo tu gdje mu uvelike možemo pomoći – programiramo neke od uvjeta koje korisnik želi.

Kao i uvijek, dio treninga o PDM solucijama vodio je Kamil Cejpek. Tu su se mogli vidjeti korisnički primjeri – kako što lakše riješiti određene probleme iz prakse. Predavač ima veliko iskustvo u implementaciji PDMa kod korisnika te je bilo zanimljivo slušati njegove priče sa terena.

Kao svake godine, i ove sam se vratio sa treninga pun dojmova, te spoznaja, novih iskustava od Autodesk elite. Naravno to je i mjesto gdje se mogu vidjeti svi Autodesk partneri iz regije i šire. Za nas je to uvijek širenje vidokruga, a sve spoznaje ću drage volje prenijeti i vama 😊.