Pogledajte što se sve kuha i na čemu se eksperimentira u Autodeskovim laboratorijima za proizvodnju softvera. Isprobajte i sami neke od novih tehnologija koje puno obećavaju.

Autodesk Labs je mjesto na kojem se mogu pronaći i isprobati neke od novih eksperimentalnih i prototipnih aplikacija i tehnologija čijim se razvojem trenutno bave Autodeskovi programeri.

Ideja o otvaranju prema korisnicima i pokretanju ovog servisa je potekla od članova razvojnih timova u Autodesku, a oživotvorena je u lipnju 2006. godine. Od tada je korisnicima omogućen uvid u razne oblike novih tehnologija u obliku pluginova za postojeće aplikacije, samostalnih aplikacija ili eksperimentalnih web servisa.

Sve pokazano na Autodesk Labsu je u ranoj konceptualnoj fazi razvoja i još uvijek se ne može smatrati proizvodom. Zato se ovdje ne radi o beta testiranju novih verzija aplikacija, nego o isprobavanju novih ideja. Korisnici imaju priliku iznijeti svoje viđenje i dati primjedbe o vrijednosti pojedinih novih rješenja, te na taj način sudjelovati u stvaranju alata koji će im  još više pomagati u njihovom poslu.

Predlažemo vam da pogledate čega sve tamo ima, pa ako vam se nešto od ponuđenog učini interesantno – slobodno isprobajte.

Nekoliko primjera ponuđenih aplikacija, servisa i tehnologija:Freewheel
Web servis koji omogućava suradnju projektnih timova bez potrebe instaliranja bilo kakvog dodatnog softvera. Radi na Windows, Linux ili Apple Macintosh računalima, ali i na PDA uređajima i mobilnim telefonima.Povezivanje Google Eartha s AutoCAD-om
Importiranje slike iz Google Eartha u AutoCAD, publiciranje 3D modela iz AutoCAD-a u Google Earth, navlačenje slike iz Google Eartha na 3D mesh objekat u AutoCAD-u.Inventor Fusion
Jedinstvena inovativna tehnologija koja ujedinjuje dva do sada suprotstavljena pristupa u izradi 3D digitalnog prototipa – direktno i parametarsko modeliranje.Photofly
Izrada 3D modela na temelju fotografija uslikanih običnim digitalnim foto aparatom.Multitouch Human-Computer Interface
Revolucija u načinu komuniciranja čovjeka s računalom.


Jedna važna napomena: neke od ponuđenih tehnologija su dostupne samo u ograničenom broju zemalja. Nažalost, kao što možete i pretpostaviti, u takvom slučaju Hrvatska se ne nalazi na popisu odabranih.

Korisni linkovi:

Autodesk Labs
It’s Alive in the Lab
Discussion Groups