Ovo je jedno od češćih pitanja korisnika, odnosno korisnici ponekad nisu upoznati s vrstama Autodesk licenci. Da bi se odlučili na vrstu licence koja nam najviše odgovara treba pobliže objasniti vrste licenci i način njihovog korištenja. Autodesk nudi dvije opcije.

  • SLM – jednokorisnička licenca
  • NLM – mrežna licenca

SLM ili jednokorisnička licenca

Jednokorisnička licenca nakon instalacije softvera zahtijeva autorizaciju koja na tom računalu aktivira licencu pa se softver može koristiti samo na tom računalu. Zatrebamo li licencu na nekom drugom računalu potrebno je s aktiviranog računala eksportirati licencu na Autodeskov server pa istu tu licencu importirati na računalo na kojem želimo koristiti softver. Postupak nije kompliciran ali ipak zahtijeva ponešto znanja i vremena.

SLM licenca najbolji je izbor za one korisnike kojima je taj paket osnovni alat za rad i većinu svog vremena provode koristeći upravo Autodeskov paket za projektiranje.

NLM ili mrežna licenca

Mrežna licenca radi nešto drugačije od jednokorisničke. Da bi ovakve licence pravilno funkcionirale moramo zadovoljiti 3 uvjeta.

  • na serveru instalirati Network License Manager
  • od Autodeska zatražiti licencni file i podesiti License Manager da iz njega čita podatke o licencama
  • na računalima instalirati softver i podesiti da licencu čita sa servera

Cijeli postupak je malo kompliciraniji, a implementacija zahtijeva nešto više znanja i iskustva. U pravilu, PRIOR svim  korisnicima mrežnih licenci prvi puta instalira sve potrebno i podesi softver da radi onako kako bi trebao bez dodatne naknade.

Kod mrežnog licenciranja nema ograničenja u broju računala na kojima je softver instaliran, a License Manager regulira broj istovremenih korisnika u skladu s brojem kupljenih mrežnih licenci. Važno je reći da mrežno licenciranje ne stvara dodatan promet na mreži jer se aplikacija i dalje vrti na radnoj stranici, a dostupnost licence se svodi na kratku provjeru veze računala jednom u minuti.

NLM licenca je skuplja od SLM licence za oko 20% što i nije tako malo ali zato daje neusporedivu fleksibilnost korištenja u tvrtkama s većim brojem projektanata. Iako postoji ova razlika u cijeni ponekad je jeftinije odlučiti se za mrežne licence pa je izuzetno važno dobro procijeniti broj potencijalnih korisnika i način korištenja Autodeskovih licenci u takvom okruženju.

Ako niste sigurni koji je način licenciranja za vašu tvrtku bolji slobodno nas kontaktirajte i rado ćemo vam pomoći.