Kao uvod u novu seriju besplatnih Revit radionica i tečajeva koje planiramo održati izvan Zagreba osvrnuli bismo se na anketu koju smo proveli nakon sličnih radionica u Splitu i Zadru. Saznajte dojmove vaših kolega i budite blize odluci pridružiti nam se ili ne na nekoj od slijedećih Revit radionica koje pripremamo.

Nastavljamo sa Revit radionicama izvan Zagreba. Ovaj način prezentacije kroz rad u Revitu već dulje vrijeme održavamo u našoj učionici u Zagrebu, a nedavno smo Revit na ovaj način približili i kolegama u Splitu i u Zadru. Kada pribrojimo i studente sa splitskog fakulteta, gdje smo nedavno bili, bližimo se brojci od skoro dvjestotinjak polaznika koji su uz stručno vodstvo napravili svoje prve “Revit korake” i upoznali se sa osnovnim karakteristikama BIM-a (Building Information Modeling-a).

Odlučili smo se Revit prezentirati kolegama putem radionice. Polaznici sami rade u alatu na unaprijed osmišljenim vježbama. Stoga nas je zanimalo kakvi su dojmovi polaznika, odnosno koji format bi odabrali za daljnje informiranje o Revitu i ostalim naprednim alatima u građevinskoj industriji. Mišljenje kolega, odgovore na nama zanimljiva pitanja i općeniti dojam nakon radionice smo skupili putem kratkog upitnika te želimo i s vama podijeliti dojmove i zaključke. Drago nam je da su polaznici kroz svoje odgovore pohvalili našu namjeru. Najviše anketiranih (56%) odgovorilo je da im je sudjelovanje na radionici najdraži način informiranja o novim proizvodima.

Revit Test Drive u Splitu“Mijenjanje uhodanog načina rada” izjava je koja nas je pozitivno iznenadila kao odgovor na pitanje: “Koja je  po vašem mišljenju najveća prepreka za prelazak na Revit?” To nam je bilo iznenađenje – ne zato što nismo svjesni da to uistinu jest velika prepreka pri uvođenju novih alata, već to što su polaznici i sami to prepoznali te stavili čak ispred cijene samog softvera. Drago nam je da je zaključak da je osim uvođenja novog softvera potrebno promijeniti način razmišljanja i rada, jer ćemo nove alate i procese najbolje iskoristiti samo ako ih pravilno usvojimo. Prvi korak u tome je da shvatimo da moramo stare obrasce rada zamijeniti novima. Razvoj tehnologije je konstanta i – ukoliko želimo biti konkurentni – promjene jesu naša svakodnevica.

Zanimljivi su bili komentari polaznika na pitanje: “Koja je po vašem mišljenju najveća korist Revita u projektantskom radu?” Brzina i kvaliteta ili jednom riječju učinkovitost je ono što je većina prepoznala kada je riječ o radu u Revitu. Uz to bismo izdvojili još nekoliko prednosti koje su polaznici istaknuli u svojim komentarima:

Efikasniji rad, skraćenje izvedbene faze, jednostavnije unošenje izmjena, praćenje projekta u modelu u svim fazama i smanjenje mogućnosti pogreške u komunikaciji s kooperantima.

Rad je brži i efikasniji, promjene su puno jednostavnije, prilagođen je baš arhitektonskoj struci, nije općeniti program za crtanje. Olakšava izračune i omogućuje brzo mijenjanje grafičkog izgleda nacrta i brze promjene iz idejne u glavnu, odnosno izvedbenu fazu projekta. Mislim da je možda najvažnije što uvelike smanjuje mogućnost pogreške pri promjenama projekta.

Brzina rada, bolje sagledavanje projekta i projektnog zadatka, ostaje više prostora za bavljenje konkretnim problemima nasuprot gubljenja istog na svakidašnje unošenje i ucrtavanje ponavljajućih podataka.

Brzina. Nacrtati jednu malu obiteljsku kuću mogu u jednom danu, što mi ostavlja vremena da je i promislim kroz nekoliko slijedećih dana… odmah je sagledavam u 3d što je važno za investitora…

Veseli nas i odgovor na pitanje: “Jeste li nakon radionice bliži odluci o korištenju Revita u profesionalnom radu?” na koje je 90% ispitanika odgovorilo potvrdno. Evo i komentara jednog od preostalih 10% polaznika koji su odgovorili negativno na ovo pitanje:
Ne, ali ne zbog ikakvih nedostataka same radionice ili njenog organizatora, već zbog toga što mi je već od prije nekoliko godina jasno da je samo pitanje vremena kad će BIM biti standard, čak i nužan uvjet za rad na velikom dijelu projekata, osobito onima većeg obima i ozbiljnosti…

 

Revit radionica upitnikPosebno smo ponosni na odgovor na pitanje: “Jeste li zadovoljni informacijama koje ste dobili na radionici?” A da se ne hvalimo sami, pogledajte ilustraciju iz ankete : )

U svakom slučaju, nama su ovakve povratne informacije iznimno korisne i pomažu nam da modeliramo daljnje radionice još bolje te da naš daljnji rad bude još usmjereniji kako bi našim partnerima što više olakšali prelazak na BIM način rada. Vama ovo može poslužiti kao izvor informacija, sastavljenih isključivo od dojmova naših polaznika i pomoći vam pri odluci upustiti se u avanturu sa BIM-om ili ne, ili barem ohrabriti vas na posjet našoj radionicu kao dobar uvod u BIM gdje iz prve ruke možete čuti kako su to vaši kolege napravili i koje prednosti nudi ovakav način rada.

A da se isplati popuniti anketu uvjerilo se troje polaznika koji su osvojili vrijednu nagradu – tečaj Revit Osnove u trajanju od 20 sati u njihovom gradu. Hvala svima na lijepim komentarima, a nagrađene komentare možete pročitati u nastavku.


 

S obzirom da mi ovo nije prvi susret s Revitom, većina ispričanog na radionici mi je već bila poznata. Ono što izdvaja ovu radionicu od svega što sam do sada čula i pohađala je način na koji je g. Vedran Orešić prezentirao Revit, kroz stvarna rješenja i probleme pri projektiranju. Do sada se sve činilo kao sama teorija koja nema rješenja za konkretne probleme, međutim ovaj put je bilo potpuno drugačije. To što g. Vedran radi i u projektiranju je od iznimne važnosti za uspješnost radionica i edukacije i mislim da ste na pravom putu… – P. K.

Iz ŠUME mogućnosti, koju Revit nudi, Vedran i Monika izdvojili su nam DRVO, koje rodi ARHITEKTUROM… – D.A.

Po mom mišljenju najbolji način da ga koristim je upravo ovo što vi radite. Maksimalno se educirati (bilo on-line, bilo preko tečajeva) te onda to svoje znanje proširiti na druge (makar ih samo usmjeriti). Na takav način dobivam buduće partnere u radu. Mislim da je na nama mladima da “uvedemo” ovo što prije u Hrvatsku te uskratimo “muke” sljedeće generacije studenata, a u poslovnom smislu napravimo iskorak te budemo konkurentni i na stranom tržištu… – I. M.

Za radionicu imam samo riječi hvale, stvarno je odlična (s obzirom da je besplatna i da traje 5 sati) – dakle to je upoznavanje s Revitom i to ste svakako dobro odradili. – B. K.

Hvala na radionici. Bili ste vrlo susretljivi i simpatični, a i jako je koristilo da upoznamo Revit kao alat u svojim mogućnostima. To će nam pomoći u odluci kojem softverskom smjeru ići prema BIM projektiranju kada nam dođe vrijeme za to… – D. Š.

Ocjena radionice kao i njenih predavača čista 5 – jer su na ležeran i razumljiv način predočili mogućnosti softvera kao i njegovu primjenu. Sve pohvale timu na ugodnom i interesantnom druženju uz Revit. – D.P.

Voditelji radionice su bili odlični. Prvi put da se nisam osjećala kao da mi netko “prodaje” maglu ili mi pokušava nešto “uvaliti”. Vidi se da su iz struke i da su im jasni praktični problemi programa. Iako mi je pomalo zastrašujuća pomisao da bi me uskoro u potpunosti mogao zamijeniti kompjuter :), rad u Revitu je očito naša neminovna budućnost dok ne osmisle neki program u kojem će arhitekti bit na vrhu grafa koristi – N. N. K.

Jako simpatični predavači, velika prednost što su i sami arhitekti te rade u struci tako da točno razumiju problem pa tako na njega i jasno, bez kompjuterskog jezika, odgovaraju… puno pozdrava – Z. P. D.

Radionica je stvarno korisna, pohvale predavačima koji su osvježavajuće mladi, zanimljivi i informatički potkovani. Radionica, iako besplatna, iznenađujuće nije komercijalna nego se stvarno može naučiti puno. Ovo je savršena radionica za ljude koji se tek upoznaju sa BIM-om, jer daje uvid u sve mogućnosti i prednosti BIM softvera… – D. K.

Edukacija je bila korisna, kratko upoznavanje sa mogućnostima softvera, bez napadne komercijalne prezentacije. Svakom zainteresiranom sigurno će biti od pomoći pri odluci o kupovini Revita. – N.P.

Radionica/prezentacija koja je u stanju ukloniti predrasude o evoluciji struke, evoluciji koja nas munjevito sustiže htjeli mi to ili ne! – P.K.

Odlična radionica za uvodno poimanje ogromnih mogućnosti Revita i ovakvog načina rada. Jedina mana je što prebrzo prolazi uz ekipu Priora koja se super nosi sa svim pitanjima. – J. K.

Radionica je jako interesantna te i sam preporučujem svojim kolegama da kad god budu imali priliku da sudjeluju… – J. M.

 

Za više informacija o radionicama i predstojećim terminima posjetite link: Revit Test Drive