AutoCAD 2017 je tu. Raspoloživ je za preuzimanje svim korisnicima Autodesk pretplate ili najma te kao probna inačica. Mnogi korisnici sigurno se pitaju treba li odmah nadograditi ili malo pričekati. Potpuna kompatibilnost sa Windows 10 operativnim sustavom samo je jedan od razloga za nadogradnju, a druge novosti i poboljšanja itekako su privlačna...

AutoCAD 2017 je tu. Raspoloživ je za preuzimanje svim korisnicima Autodesk pretplate ili najma te kao probna inačica. Mnogi korisnici sigurno se pitaju treba li odmah nadograditi ili malo pričekati. Sudeći prema našem dosadašnjem iskustvu odgovor je DA! AutoCAD 2017 radi vrlo stabilno i brzo. Performanse su prvo što ćete uočiti u usporedbi s prijašnjim inačicama. Dodatno, tu je i potpuna kompatibilnost sa Windows 10 operativnim sustavom pa ne neće biti nikakvih problema pri instalaciji i u radu na novim računalima s Windows 10 OS-om.

Popis novosti u ovoj inačici malo je manji od uobičajenog, ali su uvedene novosti i poboljšanja itekako privlačne, prije svega mogućnost uvoza PDF dokumenata kao AutoCAD geometrije, što će vjerojatno većini korisnika biti samo po sebi dovoljan razlog za nadogradnju. Dakle, popis slijedi…

Najvažnije novosti

Ono što korisnike sigurno prvo zanima – u kojem formatu sprema AutoCAD 2017? Dakle, u istom kao i prije – AutoCAD 2013 DWG.

Autodesk Application Manager promijenjen je i sada se zove Autodesk Home te omogućuje nadogradnje inačica 2015, 2016 i 2017 Autodeskovih proizvoda za Windows operativni sustav.

Desktop_App_2017

Za jednostavniji prijelaz na novu inačicu brine novi Migrate Custom Settings alat – jednostavniji, intuitivniji i moderniji, a omogućit će vam lak prijenos postavki i prilagodbi iz starije inačice u novu.

Migrate_Custom_SI6_ettings

Tip licence od sada birate tek nakon prvog pokretanja AutoCADa i lako ga je moguće u bilo kojem trenutku promijeniti iz pojedinačne licence u mrežnu i obrnuto.

I8_Lets_Get_Started

PDF dokumentacija od sada se može uvoziti u AutoCAD kao čista geometrija – dakle kao AutoCAD objekti a ne samo kao PDF podloga. Uvedene su i mnoge manje izmjene u radu sa PDF datotekama i izradom istih.

Import_PDF

Od sada možete jednostavno dijeliti crteže sa suradnicima putem zaštićenih web linkova alatom Share Design View bez potrebe za slanjem crteža u bilo kojem obliku. Na ovaj način štitite svoje intelektualno vlasništvo i još lakše surađujete jer suradnicima nije potreban nikakav dodatni alat niti preglednik.

A360_Viewer_DesignShare

Send to 3D Print Service ili 3D Print pokreće 3D Print Options prozor nakon kojeg možete snimiti STL datoteku ili poslati model u Print Studio – aplikaciju za pripremu i 3D ispis.

Print_Studio

Coordination Model funkcionalnost je poboljšana i omogućuje prihvat na točne lokacije u umetnutom koordinacijskom modelu korištenjem standardnih 2D objektnih prihvata (Object snap) na krajnje točke i centre objekata.

Dodane su “pametne” simetrale – Associative Centerline i Center Mark. Ukoliko dođe do promjene geometrije, simetrale će se automatski prilagoditi promjeni.

Simetrale

Druga poboljšanja

Poboljšanja dijaloških prozora – mnogi dijaloški prozori su povećani, uklonjeni su suvišni alati i pomoć i mnogi od njih mogu se povećavati po volji.

Galerije objekata i stilova moguće je isključiti (na primjer, galeriju blokova na tipki INSERT).

Dijaloški prozor za upravljanje grupama objekata dodan je u vrpcu i poboljšan.

Layer States Manager je također poboljšan i raspoloživ u Layer panelu.

Edit Attribute dijaloški prozor sada prikazuje 15 stavki po stranici.

Još neki od poboljšanih dijaloških prozora su:

  • Enhanced Attribute Editor
  • Move or Copy Layout
  • Drawing Properties
  • Security options
  • Load/Unload Applications

Oblačićima pomoći može se odrediti vrijeme kašnjenja prikaza.

Moguće je slobodno odrediti odredišni sloj šrafure (Hatch) – čak i u slučaju da sloj ne postoji.

Naredba Textedit omogućuje uređivanje više stavki odjednom.

Tip linije DOT prikazuje se sa zadanim vrijednostima debljine.

Dodana je mogućnost odabira objekata sa tipovima linija koje imaju prekide i u samim prekidima.

Prikaz i perfomanse 2D geometrije dodatno su poboljšane, a 3D grafički podsustav je zamijenjen s novim, stabilnijim i bržim sustavom.

A360 je unaprijeđen nadograđen.

AutoCAD 2017 definitivno je vrijedna nadogradnja čiju instalaciju ne treba odgađati – instalirati odmah!