Nakon uhodanih zagrebačkih Revit radionica, „Revit Test Drive“ radionica u Splitu i Zadru ispunila je očekivanja kako naša tako i ona polaznika. Više od 80 polaznika je bogatije za najnovije informacije o naprednom korištenju softvera u građevinskoj industriji.

Vratili smo se iz Dalmacije sa Revit Test Drive radionica. Ideja o radionicama začeta je na Danima Orisa nakon što je nekolicina splitskih i zadarskih kolega izrazila želju da se RTD radionice koje smo održavali u Zagrebu održe i u Splitu. U tom trenu je to bila zajednička želja no bili smo svjesni da je to organizacijski malo veći zalogaj. Iznimno nam je drago da smo nakon nekog vremena u tome uspjeli! Tim više što je od planirane dvije radionice, jedne u Splitu i jedne u Zadru, na kraju održano pet radionica. Tražilo se i mjesto više! Tako se više od 80 polaznika upoznalo sa novim načinom inteligentnog projektiranja i prednostima koje donosi korištenje Revita.

Grupe su bile nešto veće no u našoj učionici u Zagrebu pa smo odlučili radionice voditi u timu – kolegica Monika Prinčić i moja malenkost Vedran Orešić. Iako su zagrebačke radionice pokazale da je struka spremna za zaokret u smjeru primjene novih tehnologija u procesu projektiranja, tako veliki interes je i sve nas pozitivno iznenadio. Polaznike nije pokolebalo ni to što su trebali donijeti svoja računala za rad.

Kako bi radionica bila što korisnija – dopunili smo je s uvodnom pričicom o Building Information Modeling-u (BIM)  i pogledom u budućnost razvoja tehnologije, koju smatramo bitnom za razumijevanje cijelog procesa. Revit vježbe koje polaznici prolaze sa voditeljima je uobičajeni i najkorisniji dio radionice. Drago nam je da su polaznici „poslušno” i koncentrirano odrađivali sve vježbe do kraja iako nas je pritom sve mamilo toplo dalmatinsko sunce. U suncu smo imali prilike uživati za vrijeme pauze kada su se vodile zanimljive diskusije našeg tima i polaznika. Ono što nas kao predavače uvijek veseli je kvalitetna rasprava potaknuta pitanjima polaznika čega i ovog puta nije nedostajalo tijekom samog rada, prije i nakon radionice. Polaznike najviše zanima kakva je praksa korištenja Revita u domaćim uredima i koji bi za njih bio najlakši način za implementiranje te napredne tehnologije. Iako je zaključak svih sudionika da je BIM kao proces nešto u što treba što prije zakoračiti, ideje o tome kako i kada to učiniti razlikuju se od polaznika do polaznika.

Prepreke koje su polaznici istaknuli su različite: od toga da je predviđeno ulaganje koje zahtjeva novi proces značajno, preko toga da se promjene uobičajenog načina rada čine velikim zalogajem, do toga da je izvjesnost novih projekata nesigurna.

Ipak, vjerujemo da je većina nakon radionice otišla sa spoznajom da prelazak u BIM ne mora biti toliko zahtjevan. Jedan od razloga je novi način licenciranja softvera te pojava Revita LT. Još nedavno nismo mogli zamisliti nabavu softvera ovoga kalibra za manje od desetak tisuća eura, dok danas već za par tisuća kuna možemo ući u svijet inteligentnog parametričkog modeliranja. Manje početno ulaganje je dovoljno za manje zahtjevne projekte i savladavanje alata i procesa, dok je za zahtjevnije projekte potrebno nešto veće ulaganje no ipak, ponavljam, značajno manje nego prije. Polaznici su prepoznali da je ključ za uspješno usvajanje novih procesa dobra priprema. To uključuje edukaciju i podršku u ranim fazama učenja alata. Uz Priorovo iskustvo u edukaciji i podršci korisnicima, ta prepreka ne bi trebala biti prevelika. Kako bi i taj dio učinili što pristupačnijim ponudili smo neke pakete usluga koje uključuju značajne uštede. Također, uskoro planiramo održati i daljnju edukaciju u Splitu i Zadru.

Sve u svemu u Zagreb smo se vratili sa lijepim osjećajem. Prenijeli smo vrijedne informacije zainteresiranim kolegama na jugu i jedva čekamo nastavak ove turneje na drugim mjestima u Hrvatskoj. U međuvremenu nastavljamo sa edukacijom i radionicama u Zagrebu u našem Autodesk autoriziranom trening centru (ATC).

Pozivamo sve kolege koje još nismo imali priliku upoznati, i one koji su željni novog znanja i zainteresirani za korištenje naprednih softverskih tehnologija u projektiranju, da nam se jave na bim@prior.hr ili prate našu web i facebook stranicu. Siguran sam da jedni od drugih možemo puno naučiti.

Za kraj nekoliko dojmova naših polaznika:

„Iz ŠUME mogućnosti, koju Revit nudi, Vedran i Monika izdvojili su nam DRVO, koje rodi ARHITEKTUROM…“
-Doris Antičević

 

„U jednom dahu, kao prvog dana na Big Game Fishing-u. Najzanimljivija software radionica do sada.“
-Marin Kaliterna

 

„Radionica koja je u stanju ukloniti predrasude o evoluciji struke, evoluciji koja nas munjevito sustiže htjeli mi to ili ne!“
-Petar Kozina

 

„Ocjena radionice kao i njenih predavača čista 5 jer su na ležeran i razumljiv način predočili mogućnosti softvera kao i njegova primjena. Sve pohvale timu na ugodnom i interesantnom druženju uz Revit.“
-Darko Poštenjak

 

vedran@prior.hr | monika.princic@prior.hr