AutoCAD 2009 donio je mnogo novosti, no najuočljivija je uporaba vrpce umjesto uobičajenih i svima poznatih toolbara. Iako će mnogima na prvi pogled biti odbojna (posebno iskusnim korisnicima), vrpca zapravo uopće nije loša stvar, već prilično dobar način reorganizacije AutoCADova sučelja i povećanja pristupačnosti AutoCADovim alatima.

Iako se neće svatko složiti sa izjavom da je vrpca izvrsna stvar, stoji činjenica da novi korisnici mnogo brže učiti raditi u AutoCAD-u sa vrpcom u usporedbi sa toolbarima i izbornicima. vrpca na jednakom ili manjem prostoru sadrži veći broj alata pa tako štedi ekranski prostor, čemu iskusniji korisnici uvijek teže. Dodatno, vrpcu je lako sklopiti tako da zauzima jednko prostora koliko bi zauzeo i izbornik:

Vrpca smanjena u naslove grupa alata

Vrpca smanjena u naslove panela grupa

Vrpca smanjena u tipke panela grupa. Ova mogućnost raspoloživa je samo u AutoCADu 2011.

Da biste sklopili ili rasklopili vrpcu, poslužite se tipkom na desnom kraju popisa grupa vrpce:

Izbornik se otvara klikom na desni dio tipke (mala strelica dolje), a sklapanje i rasklapanje može se obaviti klikom u live dio tipke (veća strelica prema gore).

Pojedini paneli mogu se proširiti klikom u donju traku panela i zadržati otvorenim klikom na pribadaču panela:

Klikom u naziv panela proširite panel.

Klikom na pribadaču panela možete spriječiti sklapanje panela.

Za kraj, moguće je “istrgnuti” željeni panel iz vrpce, tako da uvijek bude vidljiv, bez obzira s kojom grupom alata trenutno radite:

Da biste istrgnuli panel, kliknite u naziv panela i zadržite tipku te zatim odvucite panel na željeno mjesto na radnoj površini.

Istrgnute panele vjerojatno ćete nekad poželjeti vratiti na njihovo mjesto:

Ukoliko kratko zadržite miša iznad panela, postat će vidljiva tipka za vraćanje panela na njegovo mjesto. Panel je također moguće vratiti i odvlačenjem u vrpcu, na bilo koje mjesto.

Ako ste pretjerali igrajući se sa vrpcom i panelima i ne znate kako vratiti osnovni izgled, iz izbornika radne okoline odaberite 2D Drafting and Annotation.

Pružite si priliku i pokušajte raditi koristeći vrpcu. Ukoliko nakon par dana rada ne možete vidjeti nikakve prednosti – jednostavno se vratite na staro sučelje odabirom AutoCAD Classic radne okoline.