Vi ste profesor/student/učenik i želite koristiti Autodesk softver u obrazovne svrhe? Pročitajte kako preuzeti besplatne edukacijske licence za AutoCAD, Revit, Inventor, 3ds Max i druge Autodeskove alate

Autodesk je obrazovnom sektoru omogućio besplatan pristup softveru i uslugama u oblaku. Svrha besplatnih edukacijskih licenci je da se koriste isključivo u edukacijske svrhe, a nikako ne u komercijalne.

Razlikujemo dvije vrste korisnika edukacijskih licenci:

  1. Pojedinci (profesori/studenti/učenici)
  2. Obrazovne institucije

Pojedinci iz obrazovnog sektora mogu preuzeti besplatne edukacijske licence kako bi ih koristili na vlastitim računalima. Za većinu softvera Autodesk pojedinicima daje pravo da instaliraju softver na 2 uređaja.

Autodesk je najpoznatiji kao tvrtka koja je razvila AutoCAD. Sam po sebi AutoCAD je vrlo moćan alat za tehničko crtanje i dio je razvojnih i inženjerskih procesa u tvrtkama iz mnogo različitih branši. Osim AutoCADa studentima i profesorima bi preporučili da preuzmu besplatne alate koji su specifični za njihovu branšu. Od svojih početaka AutoCAD je razvijan kao alat za 2D crtanje i kroz godine su u njega ugrađene funkcionalnosti za 3D modeliranje, ali mu to i dalje nije primarna svrha. Autodesk godinama razvija alate za 3D modeliranje koji su fokusirani na specifične struke.

Za strojarstvo i brodogradnju bi preporučili da isprobate Inventor ili alternativno paket alata Product Design Suite koji uz Inventor sadrži AutoCAD, 3ds Max i druge alate koji se koriste u procesu razvoja proizvoda.

Za arhitekturu i građevinarstvo bi preporučili da isprobate Revit ili alternativno paket alata Building Design Suite koji uz Revit sadrži AutoCAD, 3ds Max i druge alate koji se koriste u procesima BIM metodologije.

Ako nemate Autodesk account morati ćete ga otvoriti. Kroz njega ćete osim softvera moći pristupiti i uslugama u oblaku. Detaljne upute za kreiranje Autodesk accounta za pojedince na engleskom jeziku možete vidjeti ovdje.

Obrazovne ustanove moraju se registrirati u Academic Resource Center (ARC). Nakon potvrđene registracije obrazovne institucije ostvaruju pravo na preuzimanje preko 1000 licenci za pojedini softver. Pretpostavlja se da će softver koristiti na više uređaja u učionicama opremljenim stolnim ili prijenosnim računalima. Stoga se omogućava veći broj licenci kako bi se administratorima softvera olakašala instalacije i održavanje. Proces registracije najčešće provode članovi IT odjela obrazovne ustanove zaduženi za instalaciju i održavanje softvera. Alternativno to mogu učiniti i sami profesori, ako se Autodesk softver koristi samo za njihov predmet i trebaju licence za nekoliko računala koja sami održavaju.

Obrazovne se ustanove u ARC mogu registrirati ovdje.

Detaljne upute za registraciju obrazovne ustanove na engleskom jeziku u ARC dostupne su ovdje.

PRIOR inženjering zlatni je Autodesk partner te autorizirani Autodesk edukacijski i certifikacijski centar. Ako ste obrazovna institucija i trebate podršku prilikom preuzimanja i održavanja softvera ili ste zainteresirani za suradnju na području Autodesk edukacija i certifikacija te uvođenja Autodeskovih softverskih alata u kurikulum kontaktirajte nas putem edukacija@prior.hr ili telefona (01) 3011 602.