Autodesk Revit programski paket je specijaliziran alat za arhitekte, građevinare i ostale sudionike u gradnji koji rade u BIM okruženju.

Služi za razvoj projekta od ideje do realizacije kroz pristup baziran na trodimenzionalnom informacijskom modelu. Prednosti rada u Revitu počinju već u najranijoj fazi projekta kroz jednostavno generiranje volumena. Kako su nam osim vizualnih karateristika dostupni i kvantitativni podaci  i analize  (energetska učinkovitost, konstrukcija,…) tako već od početka, gdje je to i najučinkovitije, možemo donositi kvalitetne odluke.

Prednosti ovakvog pristupa nastavljaju se i u kasnijim fazama projekta  – modeliranje objekta a ne crtanje pojedinih prikaza vodi do toga da iz  modela možemo dobiti sve potrebne prikaze automatski. Kako se radi o jedinstvenom modelu promjena u projektu napravljena u bilo kojem prikazu automatski se mijenja u svim prikazima. Korištenje inteligentnih komponenti osigurava preciznost a automatska kvantifikacija svih potrebnih pokazatelja (površina, količina, lista elemenata…) značajno skraćuje vrijeme izrade dokumentacije.

Kada dođemo do faze spajanja struka,  pronalazak preklapanja elemenata na modelu drastično smanjuje mogućnost grešaka i olakšava koordinaciju.

Revit ima alate koji nam omogućuju da na jednom modelu surađuje više sudionika čak i različituh struka, a da pri tome ne smetaju jedan drugom već da međusobno surađuju.

Još jedna važna stvar je jednostavnost prezentacije projekta – u svakom trenu imamo 3D model koji možemo prezentirati. Možemo izraditi finalne vizualizacije jednim klikom miša koje možemo koristiti za prezentaciju investitoru ili ostalim sudionicima u gradnji zbog pojašnjavanja  projekta.

Osim ovih glavnih odlika postoje još mnoge mogućnosti alata koje će nam pomoći da naš budući projekt privedemo kraju brže i kvalitetnije.