Za 2013. godinu Autodesk je najavio promjenu poslovnog modela vezanog uz mogućnosti i cijene dogradnji sa starijih verzija svojih programskih paketa.

Novi model dogradnji (Upgrade) stupit će na snagu 1.2.2013. i donosi dvije vrlo važne promjene:

1.) Dogradnja više neće biti moguća za licence koje su starije od šest verzija u odnosu na aktualnu.

To znači da će u trenutku kada, na primjer, aktualna verzija AutoCAD-a bude verzija 2014, najstarija verzija s koje će biti moguća dogradnja, biti verzija 2008.

2.) Cijena dogradnji će iznositi 70% cijene nove licence.

Trenutno, cijena dogradnje iznosi 50% cijene nove licence.

To je prilično velika i važna promjena koja će imati najviše značaja za one korisnike koji još uvijek posjeduju neku od starijih verzija Autodeskovog softvera (sve tamo do AutoCAD-a R14 iz sad već daleke 1997. godine). Nakon 1. veljače 2013., iskorištavanje tih licenci za kupovinu novih, uz nižu cijenu, uopće više neće biti moguće.

Korisnici koji posjeduju licencu koja je do tri verzije starija od aktualne, a planiraju dogradnju u skorije vrijeme, također imaju razloga požuriti se jer do 1.2.2013. dogradnju mogu kupiti za 50% cijene nove licence umjesto za 70% koliko će trebati platiti nakon promjene.

U svijetlu najavljenih promjena, svakako savjetujemo svima vama koji intenzivno koristite Autodeskove alate u svakodnevnom poslu, održavanje licenci kroz program pretplate (Subscription). Osim brojnih dodatnih prednosti koje donosi pretplata, to će sada postati financijski još isplativija opcija.