Jedna od prednosti za korisnike Autodeskovog softvera koji plaćaju godišnju pretplatu je i mogućnost instalacije i licenciranja softvera na kućnom računalu zaposlenika.

Možda niste znali da ukoliko tvrtka posjeduje licence Autodeskovih programskih paketa s aktivnim pretplatama, zaposlenici tih tvrtki imaju mogućnost legalno instalirati i koristiti istovjetne licence na svojim privatnim računalima?

Ako vam je ta mogućnost zanimljiva, donosimo kratke upute kako to ostvariti. Postupak se malo razlikuje u ovisnosti o tome da li se radi o pojedinačnim (SLM) ili mrežnim (NLM) licencama.

Licenca za kućnu upotrebu koja se bazira na pojedinačnoj (SLM) licenci, zadržat će isti serijski broj, a za kućno korištenje Autodeskovog softvera za kojeg se posjeduju mrežne (NLM) licence, treba od Autodeska zatražiti nove serijske brojeve.

U oba slučaja, mjesto na kojem započinje postupak je Autodesk Subscription Center portal, gdje treba odabrati opciju Request Home Use.

Sljedeći korak je upoznavanje s osnovnim informacijama o pogodnosti upotrebe licenci na kućnim računalima i mogućnost uvida u PDF dokumentaciju s pojašnjenjima uvjeta korištenja pretplate na Autodeskov softver. Također možete vidjeti popis softvera za kojeg se može zatražiti kućna upotreba, te odgovore na najčešća pitanja vezana za kućnu upotrebu Autodeskovog softvera.

Nakon toga morate potvrditi da ste se upoznali i složili s uvjetima korištenja licenci na kućnim računalima zaposlenika (Home Use Ancillary Service Agreement).

Zatim treba odabrati da li se kućna upotreba traži za pojedinačne (Stand-alone) ili mrežne (Network) licence. Ukoliko niste skroz sigurni koje sve licence Autodeskovog softvera imate pod aktivnom pretplatom, možete zatražiti popis (Coverage Report).

Ukoliko ste odabrali pojedinačne licence, to je ujedno i kraj postpka. Sada možete normalno instalirati licence na kućna računala zaposlenika koristeći se postojećim serijskim brojevima za aktivaciju.

Za mrežne licence treba ispuniti formular Home Use For Network Licenses. U formularu se traži potvrda informacija o kontaktu (ili njihovo ažuriranje) te odabir ugovora o pretplati pod kojim se vode licence za koje se traži kućna upotreba, te odabir države u kojoj će se licence koristiti.

Na kraju formulara treba specificirati za koje produkte se traži kućna upotreba, za koju verziju i za koje serijske brojeve, te broj traženih licenci.

Sada vam preostaje samo pričekati da vam iz Autodeska pošalju nove serjske brojeve pomoću kojih možete instalirati i aktivirati licence na kućnim računalima. Autodesk se obavezuje odgovoriti na vaš zahtjev u roku od najviše 5 dana.