Nakon Zagreba, pred 40-ak sudionika održali smo još jedan Fusion 360 CAM Day, ovoga puta u Čakovcu.

Prošlotjedni Fusion 360 CAM Day koji smo održali u Metalskoj jezgri Čakovec okupio je 40-ak zainteresiranih. Nažalost, zbog ograničenog broja mjesta morali smo limitirati dolazak na maksimalno 2 osobe iz jedne tvrtke, ali budući da je odaziv bio iznad očekivanja vjerujem da ćemo sličan skup s ovom temom uskoro ponoviti.

S obzirom da smo u publici imali osobe koje programiraju sve vrste CNC strojeva, od plasma i laser rezalica, preko tokarilica s pogonjenim alatima pa sve do 3x glodalica i višeosnih obradnih centara, u gotovo četverosatnom predavanju pokušali smo prisutnim sudionicima detaljnije prikazati što sve Fusion 360 u osnovnoj verziji pruža svakom CAM programeru ili CNC operateru.

Zahvaljujemo svima na odličnoj suradnji, komunikaciji i brojnim pitanjima.

🔸 Kod programiranja plasma i laser rezanja prikazali smo kako pripremiti rezanje pojedinačnog komada, više istovrsnih komada ili veći broj različitih komada na temelju DXF fajlova, te kako veći broj modela optimalno složiti na ploču lima i pripremiti NC kod za rezanje.

🔸 Kod programiranja tokarenja i korištenja pogonjenih alata za mill-turn operacije prikazali smo osnovne operacije za grubu obradu OD i ID geometrije, face i profilnu obradu, grooving operacije, narezivanje navoja i korištenje pogonjenih alata za glodanje različitih aksijalnih i radijalnih profila, te odrezivanje. Kao bonus prikazli smo kako u samo 30-ak sekundi programirati novi komad na temelju predloška i pri tome biti siguran da su svi režimi obrade ispravni.

🔸 Glodanje, kao najmoćnija opcija CAM programiranja u Fusionu 360 bila je nešto detaljnija od prethodne dvije metode i uključivala je veći dio 2D operacija, neke 3D operacije, te korak po korak programiranje komada koji zahtjevaju 3+2 glodanje i zakretanje stola za dovršetak posla. Pojasnili smo kako Fusion 360 razlikuje 2D i 3D operacije, cikluse bušenja, 2D i 3D algoritme Adaptive Clearinga koja omogućava brzo i efikasno uklanjanje viška materijala, rest machinning, operacije drugog stezanja, operacije za finu obradu strmih i položenih površina i još puno toga.

Sve u svemu, jedan izuzetno uspješan skup s kojeg su, vjerujemo, svi otišli zadovoljni i na kojem su dobili više praktičnih informacija nego su očekivali.