Autodesk uvodi novosti, odnosno ograničenja pri korištenju Fusiona 360 za osobne potrebe. Što se mijenja? Ukratko: broj aktivnih dokumenata, broj formata za eksport, renderiranje samo lokalno na stroju,nema FEM analiza, a CAM se limitira na 3-osnu obradu uz ukidanje brzog repozicioniranja alata (rapid move).

Prije par dana Autodesk je objavio novosti vezane uz korištenje besplatne licence Fusion 360 za osobne potrebe i hobi projekte. Do sada je takozvana „Personal Use“ licenca bila identična komercijalnoj licenci, što je samo po sebi bilo dosta neobično. Zašto se Autodesk odlučio na ovaj potez, što se mijenja i kada će promjene nastupiti?

Kako je sve krenulo?

Svima je kristalno jasno da Autodesk u razvoj Fusiona 360 nije krenuo zato da svijetu ponudi besplatni CAD/CAM/CAE alat. Od početka je cijeli projekt bio zamišljen kao komercijalni ali sa željom da se na neki način 3D CAD sustav demokratizira i učini dostupnim većem broju korisnika. Ta želja da se Fusion 360 masovno proširi i postane br. 1 u CAD/CAM svijetu ispunjena je vjerojatno i više nego je Autodesk na početku mislio. Razvoj Fusiona 360 započeo je od nule, kao i svaki Startup, te je gradio svoju poziciju korak po korak, a danas istraživanja pokazuju da je u nekim segmentima zavladao tržištem u postocima iznad 70%. Svakom tko je ikada koristio Fusion 360 za 3D modeliranje ili CAM programiranje jasno je zašto se baza korisnika toliko proširila.

Što se mijenja kod licenci za osobno korištenje?

Ove promjene, odnosno ograničenja koja će uskoro nastupiti, nekima će se možda činiti kao korak nazad u mogućnostima ali ako realno procijenimo što to znači korištenje za osobne potrebe i hobi onda ćemo vrlo lako zaključiti da Fusion 360 čak i uz ta ograničenja ostaje vrlo moćno CAD/CAM rješenje. Što se ustvari mijenja?
 
Ukratko, ograničava se broj aktivnih dokumenata, smanjuje se broj formata fileova u koja možete eksportirati projekte, dokumentacija se ograničava na jedan list, renderiranje je moguće samo lokalno na stroju, nema više FEM analiza, a u CAM dijelu se obrada limitira na 3-osnu obradu uz ukidanje brzog repozicioniranja alata (rapid move).
 

Broj aktivnih dokumenata


 
 

Do sada je broj dokumenata bio neograničen i svi su bili aktivni. I dalje ćete imati pravo na neograničeni broj dokumenata ali će broj aktivnih biti limitiran na najviše 10 fileova. To ne znači da sve svoje ideje morate smjestiti u 10 dokumenata nego da od svih postojećih odaberete koji su aktivni i na kojima stvarno radite. Sve ostale dokumente možete zadržati i dalje ali oni moraju biti arhivirani. Po potrebi dokumentima možete mijenjati statuse, te ih iz arhive proglasiti aktivnim ili aktivne arhivirati. Dokumenti poput PDF-ova, raznih tablica, slika i sl. ne ubrajaju se u tih 10 aktivnih. Međutim, ako imate sklop koji se sastoji od komponenti (vanjske reference) tada se i sklop i svaka vanjska povezana komponenta broji kao jedan aktivni dokument. Autodesk je svjestan da se ponekad ove besplatne licence koriste i u komercijalne svrhe pa bi ovakva ograničenja to trebala donekle onemogućiti.

Ova promjena nastupit će 19.1.2021.
 

CAM se ograničava na 2D i 3D obradu


 
 

Tko od vas doma ima 5-osni obradni centar ili neki skupi mill-turn stroj? Sumnjam da ima takvih, a ako i ima onda ih stvarno treba tražiti povećalom. Takvi strojevi se ne koriste hobistički. Onaj tko uloži 100K+ eura u stroj taj na njemu i zarađuje, a onaj tko na njemu zarađuje i želi taj stroj programirati onda za to mora platiti. Stvar je jednostavna i logična. Oni koji doma imaju neki DYI CNC stroj, radi se uglavnom o stroju s max 3 osi, a za to Fusion i dalje ostaje najbolje, najjednostavnije i najbrže rješenje. Dakle, licence za osobno korištenje limitirat će CAM na maksimalno 3 osi, neće biti moguće programirati automatsku izmjenu alata, te će posmaci biti limitirani na brzinu rezanja (nema brzih pomaka – rapid move). Naravno, 2D programiranja rezanja plazmom, laserom, vodom, … i dalje su dostupna, kao i simulacija obradnih putanja za sve režime obrade. Oni koji trebaju indeksirano 3+2 ili simultano 5-osno glodanje morat će kupiti komercijalnu licencu, koja je usput rečeno, vrlo, vrlo jeftina.
 

Eksport samo u odabrane formate


 
 

Ova promjena onemogućit će vam eksportiranje u određene formate. Iako je inicijalno najavljeno da će se ukinuti mogućnost eksporta u STEP format, Autodesk je ipak odlučio da to ograničenje neće provesti jer bi time u velikoj mjeri onemogućio razmjenu dizajna sa suradnicima koji nisu na Autodeskovim platformama. Ako se bavite 3D printom, dobra vijest je da vam je STL i dalje dostupan za eksport. Slijedi popis formata koji ostaju dostupni:*.f3z, *.f3d, *.fbx, *.iam, *.ipt, *.obj, *.skp, *.smt, *.stl, *.step

Ova promjena nastupit će 1.10.2020.
 

Renderiranje samo na lokalnom računalu


 
 

Do sada je renderiranje bilo moguće provesti na lokalnom računalu ili za to iskoristiti Autodeskov servis za renderiranje u Cloudu. Renderiranje u Cloudu odlično je rješenje kad brzo trebate dobiti rendere većih rezolucija u vrlo kratkom vremenu. Naravno, za ozbiljnije i detaljnije rendere trebali ste potrošiti i nešto Autodeskovih Cloud kredita ali to sad nije tema. Dodatno, kad ste renderirali u cloudu niste trebali čekati da nešto dovrši da bi nastavili raditi, dok kod rendera na stroju morate pričekati da proces završi kako bi krenuli dalje. Od sada će licenca za osobne potrebe omogućavati da renderirate samo na lokalnom stroju što može biti nešto sporija opcija ali vas ne košta ništa osim vremena.
 

Nema više simulacija i analiza


 
 

Iako je Fusion 360 u stanju provesti razne FEM analize, to vam unutar osobne licence neće biti dostupno. Dakle, ako vam je nužno da svoj projekt testirate nekom od ugrađenih analiza ( Static Stress, Modal Frequencies, Thermal, Thermal Stress, Nonlinear static Stress, Event Simulation, Shape Optimization, …), biti ćete prisiljeni odabrati i platiti komercijalnu licencu.
 
 

Što će se dogoditi s edukacijskim i Start-Up licencama?

Sve gore nabrojane promjene odnose se isključivo za Personal Use licencu. Edukacijske licence i Start-Up licence ostaju iste kao i do sada, odnosno ostaju identične komercijalnim licencama. Znači ako ste student, profesor ili edukacijska ustanova, ili imate mladu tvrtku s godišnjim prometom ispod 100.000 USD tada i dalje možete koristiti sve mogućnosti Fusiona 360 bez ograničenja.

Utječu li promjene na vaš rad?

Nadam se da ove promjene neće utjecati na vaš rad i da ćete sve svoje hobi projekte moći raditi kao i do sada. Ukoliko ipak zatrebate neku od funkcionalnosti koje vam nisu dostupne, uvijek se po izrazito niskoj cijeni možete pretplatiti na komercijalnu licencu i nastaviti rad bez ograničenja. Više informacija o programu, te trenutno važeće uvjete nabave možete pronaći na našoj posebnoj stranici.