Da BIM nije samo prolazna ideja o kojoj razmišljaju samo oni koji žele isprobati nešto novo pokazao je i ovogodišnji BAU.

Vjerojatno je dosta kolega posjetilo ovogodišnji BAU München. Ali ne znam koliko ih je uspjelo, zbog veličine sajma, doći do paviljona C5 – BAU IT. Iako je ovo bila prvenstveno izložba proizvođača građevinskih elemenata i rješenja, ovdje su se predstavile i sve relevantne softverske kuće koje pružaju rješenja za građevinsku industriju.

BAU IT je BAU BIM

Tako smo mogli na jednom mjestu, što je rijetko slučaj, vidjeti najbolje od svakog. Ako nekome do sada nije bilo jasno da je BIM glavna tema kada pričamo o tehnološkom napretku vezano za softverske alate, nakon posjeta ovom paviljonu sigurno će mu postati. Uz svima nam poznate alate mogli smo vidjeti i mnoštvo „manjih“. To su alati koji uglavnom ne zamjenjuju one glavne kao što su Revit, Allplan i Archicad nego služe kao nadopuna mogućnosti ili „pokrivaju“ rupe koje veliki alati nisu obuhvatili. Svi znamo da nijedan alat nije svemoguć ni savršen pa su ovakva rješenja svakako dobrodošla.

I Njemačka u BIM-u

Drago mi je vidjeti da Njemačka koja nije zemlja među predvodnicima na ovom području isto tako sigurno korača putem BIM-a. Neka od prikazanih rješenja su doduše ograničena samo na njemačko govorno područje ali i to je dobar pokazatelj koliko je BIM uzeo maha i na konzervativnijem tržištu. To također govori i o tome da i oni koji kasnije krenu u tom smjeru mogu brzo stasati uz kvalitetne alate i podršku jer jednom kada tržište nanjuši prednosti onda se tu više nema puno vremena za razmišljanje.

A gdje smo tu mi

Uvijek razmišljam paralelno kako iskoristiti ta saznanja da i mi budemo spremniji i konkurentniji. Usporedbe su nažalost teške iz razno raznih objektivnih razloga, no ima jedan subjektivan koji ovisi samo o nama. Pametniji način rada je neminovan. Kako ga god nazvali i koje god alate koristili moramo biti svjesni da optimizacija procesa nije nešto što može još dugo čekati ako želimo biti značajniji akteri pa čak i na našem tržištu. BIM će i kod nas uskoro postati ono što nam je danas CAD. Prema tome je došlo vrijeme da počnemo razmišljati o tome kako BIM uklopiti u svakodnevne procese ili možda sadašnje procese u takav način rada.

Da se malo vratim na BAU. Iako je ovo jedan od brojnih sličnih evenata ipak me obogatio saznanjem o bogatstvu novih alata, o trudu koji neki ulažu da osvoje nove korisnike i time da se i šira struka počela baviti, ne idejom kako do BIM modela, nego što s BIM modelom. Vidjeti ćemo što će od tih ideja i alata zaživjeti i kod nas, a što ćemo i dalje gledati samo na sajmovima ove vrste.