Iskusni korisnici AutoCAD-a navikli na brzi ENTER desnom tipkom miša nerijetko traže načina da vrate tu funkcionalnost u svaku noviju verziju AutoCAD-a. Kako vratiti ovu mogućnost, što time dobivate, a što gubite?

ENTER tipka

Rad u AutoCAD-u do verzije 2000 bio je za današnje pojmove znatno siromašniji mogućnostima, ali neki sitni detalji imali su svojih prednosti. AutoCAD 2000 značio je kvantni skok za produktivnost i mogućnosti jer je koristio sve prednosti modernog sučelja i mogućnosti računala, u skladu sa operativnim sustavom na kojem je radio.

No neki korisnici iz “stare škole” nisu se imali vremena prilagoditi promjenama koje su ih zatekle pa su neke od njih (one neizbježne) svladali “na silu”, neke prihvatili objeručke jer su im pomogle, a neke ih jednostavno i dalje muče.

Jedno od pitanja s kojim se najčešće srećemo pri svakoj instalaciji nove verzije AutoCAD-a je “Kako da namjestim da umjesto izbornika na desnoj tipki miša bude ENTER?”. Prvi odgovor je protupitanje: “Zašto biste to učinili?” – i najčešći odgovor je da tada ne treba otipkati neku od enter tipki na tipkovnici ili razmak (budući da i razmak u AutoCAD-u ima funkciju enter tipke, osim ako pišete neki tekst).

Dodatne mogućnosti desne tipke miša možete isključiti na sljedeći način, ali potom barem pročitajte što sve time gubite i kako dobiti obje mogućnosti odjednom:

Isključite opciju Shortcut menus in drawing area da biste potpuno isključili dodatne mogućnosti desne tipke miša i "pretvorili" je u ENTER tipku

Promjenom funkcionalnosti desne tipke miša gubite dobar dio funkcija koje ubrzavaju rad i skraćuju broj koraka potrebnih za dovršenje neke zadaće. Ipak, u slučaju crtanja linije, to nije slučaj, jer za završetak treba otvoriti skočni izbornik i odabrati stavku Enter. To usporava jer se radi o dva klika, umjesto jednog i dodatno treba ciljati stavku Enter u izborniku. Iskusan korisnik ove metode neće biti nimalo sporiji od onog koji na desnoj tipki ima ENTER, iako se to tako čini.

Da bismo imali “najbolje od oba svijeta” možemo uključiti vremensku osjetljivost desne tipke čime će kratak klik desne tipke miša imati funkciju tipke enter, a malo dulji otvarati skočni izbornik i nuditi dodatne mogućnosti.

U gornjem dijaloškom prozoru kliknite na tipku Right-click customization, nakon čega će se otvoriti novi prozor:

Uključite prvu opciju da biste desnu tipku miša mogli koristiti i kao ENTER tipku (kratki klik) i kao kontekstni izbornik (dulji klik).