Kobi Toolkit za Revit je grupa dodataka za Autodesk Revit. Alati proširuju mogućnosti rada u Revitu na više polja. Lako se koriste i čine rad u Revitu lakšim i efikasnijim. Glavne prednosti su: brz i lak pregled različitih priojektantskih rješenja, ubrzanje rada što utiće na produktivnost i kvaliteta konačnog produkta.
Kobi Tolkit za Autodesk Revit saastoji se od 8 grupa alata: BIM manager, QA & AC, Analysis, Reinforcement, Annotate, Modify, View, Selection.

U nastavku možete vidjeti neke od glavnih mogućnosti Kobi Toolkita za Revit.

BIM Manager

Set alata koji nam koriste da uređujemo sadržaj modela. Lagano upravljanje datotekama Revit familija sa alatima kao što su Export i Import families ili upravljanje svojstvima familija pomoću Multy Type Editora. Tu se nalazi i bestseler BIM Query – napredni alat za uređivanje Type i Instance parametara pomoću tablica. Možemo mijenjati parametre pomoću ugrađenog editora ili koristiti MS Excel i primijeniti promjene nazad u Revit.

QA – QC

Set alata koji nam omogućava da provjerimo model i osiguramo kvalitetu projekta. Uključuje alate kako što je Project Cleanup koji nam omogućavaju da očistimo projekt – od prostorija koje nisu postavljene u projekt do uklanjanja nepotrebnih tipova linija i materijala. Tako možemo dobiti lakše datoteke adekvatne za razmjenu.

Annotate

Ovi alati su posebno korisni kada editiramo oznake na nacrtima, npr. kada želimo poravnavati tekst. Također omogućavaju nam da renumeriramo oznake osi, prostorije  (Rooms), prostore (Spaces) ili zone (Zones) prema zadanom kriteriju. Legend by Category i Material Legend mogu generirati tablice različitih elemenata (prozori, vrata,…) u samo nekoliko koraka. Import Spreadsheet je alat kojim možemo uvesti MS Excel tablicu kao Revit schedule, promijeniti je i postaviti na list za ispis.

Modify

Assembly Views omogućava nam da brzo generiramo sve potrebne poglede za odabrane asemblije. Nakon podešavanja postavki i odabira elemenata koje želimo prikazati alat sam generira potrebne poglede i postavlja ih na list za ispis. Room to floor je alat kojim možemo automatski generirati podove prema odabranim prostorijama. Grupno “čišćenje” modela (Join) po selektiranim kategorijama moguće je alatom Multi join, a olakšano imenovanje konstruktivnih osi alatom Edit Grid name.

View

Alatima kao npr. Zoom To možemo upravljati pogledima, možemo upravljati okvirima pogleda (crop region) i mijenjati vidljivost elemenata sa Togge Category visibility. Alat Room Views nam nudi izradu više pogleda na prostoriju (tlocrt, pogled, 3D) i definiranje njihovih imena. View Depth Override je alat koji mjenja boju objekta ovisno o tome koliko je udaljen od linije pogleda. Tu su i alati Duplicate Sheet i Sheetset Manager koji nam daju mogućnost upravljanja listovima za ispis.

Selection

Ovaj set alata uključuje alate kojima možemo selektirati elemente na osnovu različitih kriterija (npr. Levels, Categories, Phases,…) Selection FIlter omogućava nam preciznu kontrolu nad selektiranjem pojedinih elemenata. Select alati nam daju mogućnost selektiranja instanci prema Category, Type, Host, Bounding elements ili Worksets parametrima. Sa alatom Select By Category nadilazimo ograničenja Revita i možemo označiti instance koje se odnose na više selektiranih elemenata (npr. vrata, prozori).