BUDUĆNOST PROJEKTIRANJA

Osvrt na korisničku konferenciju koju smo 23.11.2017. održali u Kongresnom centaru FORUM Zagreb

ARHITEKTURA I GRADITELJSTVO

Nakon zajedničkog uvodnog dijela konferencije dio korisnika nastavio je pratiti predavanja iz područja arhitekture, graditeljstva, infrastrukture i urbanizma. Prva dva predavanja održali su Priorovi i Autodeskovi stručnjaci, a nakon toga smo mogli vidjeti projekte naših korisnika. Ovaj dio konferencije pokazao je da su neki korisnici na najbolji način iskoristili potencijal Autodeskovih programa i naše podrške, te prikazali nekoliko stvarno impresivnih rezultata. Posebno se zahvaljujemo predstavnicima tvrtki Ericsson Nikola Tesla, DAR612, Vertiv Croatia i de Architekten Cie. što su pripremili i održali zanimljive prezentacije svojih projekata.

PRIOR inženjering
Vedran Orešić, dipl.ing.arh.

BIM ili ne BIM?

Što bi BIM mogao biti za nas u našem svakodnevnom radu? Ili, kako si pomoći s naprednim alatima kako bi naš svakodnevni rad bio brži, lakši ili kvalitetniji? BIM nije crno ili bijelo već je to ideja koju možemo implementirati u mjeri u kojoj nam je potrebno da budemo efikasniji. Važno je napraviti barem jedan korak naprijed, a naravno, uvijek može i još bolje.

Autodesk
Andrzej Samsonowicz, Technical Sales Specialist

FormIt, Dynamo, Project Fractal and Revit: The Future of Making Things Is Here

I dok je BIM u Hrvatskoj na svojim počecima, imali smo prilike vidjeti što nam sve pružaju napredni alati još novije generacije. Teme koje se sada „nose“ su automatizacija i generativni dizajn pa su ovdje prikazana konkretna rješenja kako te tehnologije iskoristiti u građevinskoj industriji. Treba li nas to zabrinuti ili ohrabriti?

Projekti naših korisnika – arhitektura i graditeljstvo

Upravljanje prostorom u Ericsson Nikoli Tesli

Facility management je široka tema i svakome znači nešto drugo. Od čišćenja prostora, do upravljanja prostorima i uređajima. Kako je ENT iskoristio klasične Autodeskove alate i Priorovu uslugu da na napredan način upravlja prostorima u svojem portfelju, mogli smo vidjeti na ovoj prezentaciji.

www.ericsson.hr

Ericsson Nikola Tesla
Krešimir Vlahek, mag.ing.aedif.

Što je to meni trebalo?

BIM nije samo za velike igrače. Manji uredi koji rade „manju“ arhitekturu, također mogu iskoristiti napredne BIM alate kao što je Revit ne bi li svoj svakodnevni posao učinili efikasnijim. Neke situacije koje se dešavaju na takvim projektima umnogome se razlikuju od onih na „velikim“ projektima, ali neke su iste za sve projekte. Bolje sagledavanje projekta, jasnija komunikacija sa svim sudionicima i brže unošenje promjena dobrodošle su na svim projektima. Na prikazanim projektima pokazano je da pri tome ljepota arhitekture ne treba trpjeti, naprotiv.

www.dar612.hr

DAR612
Jakov Poljičak, dipl.ing.arh.

Revitom do Data centra

Od početaka implementacije Revita na projektu Facebookovog podatkovnog centra pa do danas, puno toga se promijenilo. Vertiv je tvrtka koja uveliko prati razvoj tehnologije i primjenjuje mnoge mogućnosti koje nam današnji alati pružaju. Iako su objekti oblikovno malo jednostavniji – tehnološki su itekako zahtjevni. Tvrtka koja pod sobom ima sve od projektiranja do proizvodnje i montaže objekata po cijelom svijetu, logično je da mora iskoristiti sve što joj se pruža kako bi bila efikasna i konkurentna. Lijepo je bilo vidjeti i primjenu VR tehnologija u službi realizacije projekta.

www.vertivco.com

Vertiv Croatia
Ivan Jurković, mag.ing.mech.
Ana Karača, mag.ing.arh.

New Work

Prezentiran je razvoj rada arhitektonskog ureda u naprednim BIM alatima kroz nekoliko većih projekata na kojima se radilo proteklih godina. Od 3D modela do BIM informacijskog modela put je koji nije lagan ali prednosti su itekako vidljive. Imali smo prilike vidjeti i nedavno dovršenu upravni zgradu Valamara – projekt za koji je cjelokupna dokumentacija odrađena u Revitu, uključujući arhitektonski model, model konstrukcije i model HVAC instalacija. Naravno BIM ide i dalje pa smo čuli i neke ideje kako ih više iskoristiti u budućnosti – kao npr. kao alat koji može pomoći kod cirkularne ekonomije i sl.

www.cie.nl

de Architekten Cie.
Sunčana Rapaić, dipl.ing.arh. MA (BI)