BUDUĆNOST PROJEKTIRANJA

Osvrt na korisničku konferenciju koju smo 23.11.2017. održali u Kongresnom centaru FORUM Zagreb

STROJARSTVO I PROIZVODNJA

Nakon zajedničkog uvodnog dijela konferencije, korisnici koji su se odlučili za praćenje predavanja iz područja strojarstva i proizvodnje preselili su se u dvoranu “Ljude”. Prva dva predavanja održali su Priorovi i Autodeskovi stručnjaci, a nakon toga smo mogli vidjeti, mnogima vjerojatno najzanimljiviji dio konferencije, projekte nekih naših korisnika. Ovaj dio konferencije pokazao je kako su te tvrtke i instiucije, na najbolji način iskoristile potencijal Autodeskovih programskih rješenja i naše podrške, te prikazali nekoliko stvarno impresivnih projekata. Zbog toga se posebno zahvaljujemo predstavnicima tvrtki Connector Subsea Solutions i AR-tech na odličnim prezentacijama svojih projekata, te profesorici sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu na zanimljivom predavanju o suradnji naše tvrtke s edukacijskim ustanovama i studentima.

PRIOR inženjering
Goran Kiš, mag.ing.mech.
Dr.Sc. Marko Tomić, mag.ing.nav.arch.

Generativni dizajn

Jedna vizija budućnosti strojarskog projektiranja je integracija strojnog učenja, „velikih“ podataka i Interneta stvari s evolucijskim algoritmima i neuronskim mrežama, a u svrhu računalom podržanog generiranja novih (i često posve neočekivanih) projektnih rješenja, ali i novih projektantskih paradigmi. Generativni dizajn predstavlja iskorak od topološke optimizacije, kod koje je izvorno integrirano 3D parametarsko modeliranje i alati za numeričke analize odziva strojarskih konstrukcija, prema primjeni računalnih algoritama kao podrške strojarskom projektiranju. Strojarski inženjeri imaju jedinstvenu priliku iskoristiti procesorsku snagu računala i strojno učenje u smislu generiranja skupa nedominiranih rješenja, kojim se približavaju idealu optimuma racionalnih projektnih rješenja.

Autodesk
Martin Penaz, Territory Sales Manager, Manufacturing
Kamil Cejpek, Solutions Engineer, Manufacturing

The Future of Making Things

Autodesk je predstavio svoju viziju projektiranja i proizvodnje u bliskoj budućnosti s naglaskom na integriranu inovacijsku platformu u koja sadržava sve softverske alate koji su nam potrebni u cjeloživotnom vijeku proizvoda, od faze pretprojekta do puštanja u rad i korištenja. Prikazan je mogući tijek u projektiranju (i proizvoda i proizvodnje), s naglaskom na korištenje senzorike (i interneta stvari) te generativnog dizajna kao podrške inženjerskim uredima.

Projekti naših korisnika – strojarstvo i proizvodnja

Projektiranje opreme za podmorski popravak cjevovoda

Prezentiran je cjelokupan proces projektiranja i izvođenja popravka dijela cjevovoda i cijevnih razvoda podmorskog podizača na dubini od 1350m pod morem. Projekt nije uključivao samo dijelove koji trebaju biti ugrađeni nego i kompletnu prateću opremu (roboti, alati, …) koji su tu zamjenu trebali obaviti. Alati su dijelom bili unaprijed programirani za određene operacije, a dijelom daljinski upravljani s podmornice. Prezentacija je bila stvarno impresivna, a prikazani projekt izuzetno tehnološki zahtjevan. Za provedbu projekta korišteno je više Autodeskovih alata, a cijeli proces bio je povezan preko Vaulta, Autodeskovog alata za upravljenje dokumentacijom.

www.connectorsubsea.com

Connector Subsea Solutions
Josip Eterović, mag.ing.el., Voditelj projektnog ureda Split

Projektiranje transportnih uređaja

Imali smo priliku vidjeti nekoliko projekata velikih transportnih sustava za inozemne naručitelje. Radi se o projektiranju uređaja za utovar i istovar brodova te utovarno/odlagajućih strojeva za sipke materijale (uglavnom ugljen) koji su izuzetno velikih dimenzija i masa. AR-techovi inženjeri u procesu projektiranja koriste i AutoCAD Mechanical, za osnovni dizajn i izradu detaljnih radioničkih nacrta na zahtjev klijenata, ali najviše Inventor Professional, kao integrirano rješenje za izradu kompletnog 3D modela i pripadne radioničke dokumentacije (po 400 i više A0 nacrta po projekatu!). Pojasnili su kako im Inventor omogućava korištenja Top-Down načina projektiranja, te izradu skeletnog parametarskog modela preko kojeg je moguće u svakom trenutku “upravljati” glavnim podsklopovima cijelog stroja. Za povezivanje svih sudionika na zajedničkom projektu, također koriste Autodesk Vault PDM rješenje.

www.artech.hr

AR-tech
Mario Vuk, mag.ing.mech., Voditelj projektnog odjela
Goran Pereš, mag.ing.mech., Projektant

Suradnja PRIOR – Šumarski fakultet

U svojoj prezentaciji profesorica Prekrat osvrnula se na dugogodišnju suradnju s našom tvrtkom u raznim područjima. Istaknula je da je to što je Autodesk osigurao besplatno korištenje svog softvera svim edukacijskim ustanovama, profesorima i učiteljima, te studentima i đacima, omogućilo puno lakše i brže usvajanje novih tehnologija. Također, budući da nova Fusion 360 platforma ispunjava sve zahtjeve za dizajniranje proizvoda od drva, a pri tome je izuzetno lagana i pristupačna za učenje, smatra da će se često koristiti u tu svrhu.

www.sumfak.unizg.hr

Šumarski fakultet
Izv.prof.dr.sc. Silvana Prekrat

Fusion 360 kao alat za dizajn proizvoda

Autodesk Fusion 360 je softverski alat kojem dizajneri teško mogu odoljeti. Uvijek je bilo alata pomoću kojih nešto možete modelirati pa onih u kojima ćemo dobiti lijepe prikaze i trećih u kojima ćemo pripremiti dokumentaciju, međutim niti jedan od njih nije imao sve kao Fusion 360. Suradnja sa zagrebačkim Studijem dizajna započela je prije godinu dana održavanjem radionica za studente u našem trening centru, a u ovoj prezentaciji smo mogli vidjeti što su nakon edukacije studenti u stanju napraviti u kratkom periodu.

PRIOR inženjering
Zdenko Kožar, Edukacija i tehnička podrška