U suradnji s Autodeskom, 19.10.2016., u hotelu Antunović u Zagrebu, održali smo seminar o primjeni Autodeskovih softverskih rješenja za tvrtke koje se bave dizajnom, projektiranjem i proizvodnjom.

Cilj seminara koji smo održali bio je upoznavanje naših suradnika i korisnika s novim Autodeskovim tehnologijama koje obuhvaćaju platformu za izradu 3D digitalnih prototipa (CAD), praćenja produktne dokumentacije (Product Data Management – PDM), pripreme proizvodnje (CAM) te inženjerskih simulacija (CAE).

Nakon zahvale prisutnima na dolasku, Dubravko Pavlić, direktor PRIOR-a predstavio je naše kolege iz Autodeska te prezentirao program seminara.

Future of Making Things (FOMT) & Product Innovation Platform

Martin Penaz - Autodesk Uvodni dio pod nazivom Future of Making Things (FOMT) & Product Innovation Platform održali su g. Martin Penaz, Autodeskov menadžer prodaje za strojarska rješenja i g. Kamil Cejpek, Autodeskov aplikacijski inženjer specijaliziran za područja projektiranja i upravljanja dokumentacijom u proizvodnim tvrtkama. Podsjetili su na činjenicu da su korisnici i kupci proizvoda svakim danom sve zahtjevniji pa se proizvodne tvrtke moraju prilagođavati novonastaloj situaciji. S druge strane, tehnološki razvoj i dostupnost novih tehnologija nikad nije bila veća pa se od tvrtki zahtjeva da proizvodi što prije stignu na tržište. Prepoznavanje trendova, brzi razvoj i kastomizacija proizvoda, briga za očuvanjem okoliša, digitalne simulacije i nove tehnologije izrade jednostavno moraju biti implementirane ako tvrtke žele opstati na tržištu. Autodeskova platforma za inovacije osmišljena je i kreirana upravo kako bi se zadovoljili gore navedeni zahtjevi.

Data Management & Collaboration in FOMT

Kamil Cejpek - Autodesk U djelu koji se bavi upravljanjem tehničkom dokumentacijom, Kamil Cejpek je pojasnio najčešće probleme i upozorio na opasnosti koje se javljaju u procesu projektiranja i upravljanja tehničkom dokumentacijom. Tvrtke koje nemaju implemantirano PDM rješenje velik dio svojih resursa troše na pretraživanje postojeće dokumentacije i ponovno projektiranje dijelova koji su u prošlosti već napravljeni. Čak i kad je stara dokumentacija pronađena, teško je biti siguran je li to finalna verzija ili postoji novija. Kamil je prikazao kako Autodeskovo rješenje za upravljanje dokumentacijom temeljeno na Autodesk Vault platformi rješava sve gore navedene probleme, te omogućava pretraživanje, pregled tehničke dokumentacije, upravljanje verzijama i varijantama, odobravanje i potpisivanje dokumentacije i sl. Uz sve navedeno omogućava i vrlo fleksibilno definiranje prava pristupa podacima, te upravljanje životnim ciklusom dokumentacije.

Product Configurations

Dubravko Pavlić - PRIORDubravko Pavlić se u svojoj prezentaciji nadovezao na dio koji se odnosi na sve veće zahtjeve korisnika za prilagođenim proizvodima. U današnje vrijeme kupci žele proizvod “po mjeri” što proizvodne tvrtke tjera da izrađuju proizvode ili u malim serijama ili po striktnim zahtjevima pojedinog kupca.
Implementacija Autodeskovog rješenja za konfiguraciju proizvoda omogućava tvrtkama da svojim kupcima ponude mogućnost definiranja specifičnih karakteristika potrebnog proizvoda, naravno u okvirima koje tvrtka definira, kako bi povećali svoj udio na tržištu i postigli bolju cijenu, a kupcima osigurali proizvod kakav žele. Na nekoliko živih primjera Dubravko je prikazao koliko je ova platforma fleksibilna i korisna.

Simulation & Optimisation + Generative Design + Digital Manufacturing

Goran Kiš - PRIORNajduži, najstručniji, a po mnogima i najzanimljiviji dio seminara održao je Goran Kiš, dugogodišnji korisnik Autodeskovih alata za digitalni prototip, alata za mehaničke simulacije i alata za upravljanje tehničkom dokumentacijom. Goran je svoje izlaganje često temeljio na iskustvima iz prakse. Prikazao je kako pravilno dizajnirati proizvod, provjeriti njegove karakteristike prije izrade probnih uzoraka, kako provjeriti odgovara li rješenje realnim radnim uvjetima, te kako budući proizvod pripremiti za proizvodnju. Prezentirao je Autodeskovu tehnologiju koja nam je trenutno dostupna ali se osvrnuo i na alate koji se upravo razvijaju. Prikazao je kako nove tehnologije izrade poput 3D printanja i CNC obrade omogućavaju razvijanje dizajna koji do sada nije bio moguć zbog ograničenja u proizvodnom procesu. Ovaj dio seminara u velikoj mjeri opravdava i njegov naziv – The future of making things.

Virtual Reality

Kamil Cejpek and Martin Penaz - AutodeskZa sam kraj, g. Kamil Cejpek je prikazao prednosti korištenja virtualne stvarnosti (Virtual Reality) na projektima.
Sudionici su korištenjem kartonskih 3D naočala (Google Cardboard) mogli vidjeti interaktivni model eksportiran iz Navisworksa, a nakon predavanja oni koji su to željeli mogli su isprobati još napredniju varijantu virtualnog BIM modela korištenjem Oculus naočala koje podržavaju i rotaciju i kretanje. Prema izrazima lica onih koji su isprobali naočale sigurni smo da im je ovo iskustvo bilo posebno zanimljivo.

Priorove besplatne radionice

Upoznali smo sve sudionike i s mogućnošću da potpuno besplatno pohađaju naše jednodnevne radionice na kojima se putem unaprijed pripremljenih vježbi mogu upoznati s prednostima korištenja Revita, Inventora i Fusiona 360.

3Dconnexion CadMouse – nagrada za najsretnijeg

CadMouse - nagrada najsretnijem sudioniku seminaraVesele nas izuzetno pozitivne reakcije, kako na organizaciju eventa, tako i na odabrane teme seminara. Dodatno nas veseli i činjenica da u ovoj “branši” postoji veliki interes za korištenje naprednih tehnologija koje su na raspolaganju danas, kao i na one koje tek dolaze.

Najsretnijeg sudionika nagradili smo novim 3Dconnexion CadMouse mišem s pripadajućom podlogom i sigurni smo da će ga iskoristiti na pravi način jer se radi o dugogodišnjem korisniku Autodeskovih 3D alata za projektiranje industrijskih postrojenja.

Nakon seminara smo standardno druženje i raspravu sa sudionicima nastavili uz ručak u susjednoj dvorani.

Hvala svima koji su sudjelovali, vidimo se sljedećom prilikom.


Pogledajte fotografije sa seminara …

PRIOR-FOMT.galerija

… ili kratki video …