Često smo se susretali s pitanjem što je to Revit LT, odnosno što on nudi i što mu nedostaje u odnosu na punu verziju. Ako razmišljate o prelasku na BIM (Building Information Modeling) i ne znate koji je pravi izbor softvera za vas, koje su razlike između različitih softvera i kakav je odnos uloženog i dobivenog pronađite odgovore u ovom članku.

Revit LT boxAutodesk Revit dolazi u nekoliko verzija. Do 2016 softver je bio strukturiran u pet mogućih varijanti: Revit LT, Revit kategoriziran po strukama – Revit Architecture, Revit MEP, Revit Structure te Revit, neslužbeno zvani Revit One Box, koji je objedinjavao sve prethodno spomenute verzije. Od najnovijeg izdanja 2017 postoje samo verzije Revit i Revit LT. Jedno od najčešćih pitanja s kojim se susrećemo je razlika upravo između zadnje spometnutih, Revita i Revita LT.

Revit Lite/Light, u nekim tumačenjima LimiTed, LapTop, LiTe, Learning & Training je, ukratko, skraćena verzija Revita. Pokraj svih izostavljenih opcija u odnosu na punu verziju, o čemu ćemo detaljnije u nastavku teksta, postoji jedna nepobitna prednost Revit LT varijante – cijena. Ako nam je prije bilo nezamislivo ući u cijelu priču sa BIM-om, osobito za našu sredinu, specifično, gledano iz perspektive male firme ili početnika, sada to možemo napraviti po vrlo pristupačnoj cijeni.

Ako vam ne trebaju MEP i Structure alati nama se čini kao dobra opcija za početak rada u softveru i uhodavanje na manjem projektu ili pak za samostalan rad na projektu. Zašto samostalan? Ono što je možda najveći nedostatak Revit LT verzije je nemogućnost timskog rada na projektuworksharinga, što se zapravo kosi sa cijelom idejom BIM-a. Još neki od značajnijih alata koje nema su izrada analiza, izrada konceptualnih masa te renderiranje unutar softvera. Proći ćemo kroz ove i ostale opcije sa gledišta Revita LT, odnosno skraćene liste njegovih mogućnosti. U konačnici se možda odlučite da je ipak Revit LT prava verzija za vas ili, suprotno, da ne ispunjava vaše potrebe. U svakom slučaju bit ćete sigurniji u vaš odabir.

Već smo spomenuli neke opcije su potpuno isključene u Revit LT verziji: izrada analiza, što se odnosi na analize masa i elemenata, solarne studije, analize opterećenja, energetske analize te alate Insight 360 for Revit i A360 energy analysis for Revit. Također ne postoje alati za projektante instalacija, niti alati za građevinare i statičare osim osnovne mogućnosti kategorizacije nosivih elemenata kao nosivih. Mogućnost projektiranja vlastitih nosivih elemenata, izračun opterećenja, izrada armature te izrada instalacijskih kanala i vodova bilo koje vrste kao i rasvjete zahtijevaju punu verziju Revita.

Ostali moduli u Revit LT verziji dolaze u više ili manje skraćenoj, a neke u punoj varijanti. U nastavku teksta možete pregledati vama bitne značajke po kategorijama.

Features Revit LT

Suradnja na modelu

Najveći nedostatak u ovoj kategoriji ako ne i cijeloj ediciji je nemogućnost worksharinga. Revit LT je stvoren za rad na manjim projektima što znači da u isto vrijeme može raditi samo jedna osoba na jednom projektu. Iako Revit LT ne podržava tu opciju, u Autodesku su se potrudili da LT verzija ipak može upravljati worksetovima, odnosno unaprijed pripremljenim radnim grupama na modelu koje služe za upravljanje timskim radom na projektu.
Logičan nastavak prethodnog je i nepostojanje Revit servera. Izostavljene su opcije za suradnju i umrežavanje modela Copy/monitor i dijeljenje koordinata između projekata te detekciju kolizija između elemenata, Interference check, koja je korisna pri kontroli umreženog modela svih suradnika na projektu.

Kompatibilnost

Sve varijante Revita koje smo spomenuli, ukoliko se nalaze u istoj verziji u odnosu na godinu izlaska mogu se međusobno otvarati i omogućeno je upravljanje podacima između modela različitih izdanja Revita. Podsjećamo, Revit ne može spremati datoteke u format prethodne verzije recimo model iz Revita 2017 u Revit 2106. Revit LT ne podržava ADSK datoteke. To treba imati na umu ukoliko želimo prebacivati podatke u Civil 3D.

Vizualizacija

Renderiranje Revit LT

 

Već smo spomenuli da izrada fotorealističnih prikaza, rendera, u samom programu nije moguća. No još uvijek ostaje vrlo dobra i korisna opcija renderiranja u oblaku pomoću Autodesk 360 servisa. Korištenje modula brze izrade kvalitetnih vizualizacija u Cloudu, doduše ne besplatnih, je zbog učinkovitosti i praktičnosti uobičajena praksa i pri radu u punoj verziji Revita.

Napredno 3D modeliranje

Već smo spomenuli da Revit LT nema opciju izrade konceptualnih masa, kao ni ugrađenih masainplace families (familije izrađene u projektu). Ipak, uvijek ostaje opcija uvoza familija i masa. Pošto Revit LT ne podržava sve opcije za modeliranje nepravilnih formi to je dobro zaobilazno rješenje za taj nedostatak, iako u tom slučaju komponente neće biti adaptivne.
Također ne postoji opcija izrade stuba kao skice, na koju smo možda navikli u prethodnim verzijama Revita. Iako nam to ne bi trebalo nedostajati pošto se nastoji da korisnici sve više koriste alat izrade stuba kao komponente koja odgovara konceptu BIM-a i automatizacije rada.

Upravljanje prikazima

Jedna od vrlo korisnih naredbi View filterspomoću koje možemo prilagođavati prikaze prema zadanim kriterijima, nije dostupna u Revitu LT. U Visibility Graphics dijalogu, za upravljanje pogledima, nedostaju kartice filtera o kojima je bilo riječ. Ukoliko je neki View Filters set već izrađen u punoj verziji Revita, Revit LT će to uvažiti, prikazati i omogućiti printanje po zadanim postavkama ali ne i promjene.
Opcija prilagodbe  na koje smo navikli u punoj verziji te može predstavljati problem na velikim projektima. Isto kao i u prethodnoj opciji, omogućeno je učitavanje postavki no ne i promjene. Dobra vijest je da Design Optionsi rade kao u punoj verziji softvera stoga i dalje možemo stvarati i upravljati sa više varijanti rješenja unutar modela.

Adaptivne komponente

Revit LT ne dozvoljava uvoz adaptivnih komponenti. Ukoliko one već postoje u projektu moguće ih je uređivati: pomicati po točkama, kopirati unutar projekta, ili uvesti nove adaptivne komponente unutar projekta ukoliko je krovna familija već unutra. Revit LT ne dozvoljava otvaranje i uređivanje takvih familija u Family Editoru.

Add-inovi i programiranje

Revit LT ne podržava ugradnju add-in programa poput Autodesk Site Designera, Formit 360 Convertera, BatchPrinta, ili ostalih. A za one naprednije bitno je da ne postoji mogućnost programiranja i customiziranja, odnosno vizualnog programiranja pomoću Dynama za Revit i programiranja u Application Programming Interface-u (API-ju).

Za detaljniju usporedbu softvera i pregled tablice sa svim razlikama možete posjetiti Autodeskove stranice.