Revit Tecnology Conference je događaj na kojem najnapredniji korisnici Revit-a i ostalih BIM rješenja razmjenjuju najnovije informacije o korištenju tih rješenje u praksi. Evo kako je bilo ove godine u Budimpešti...
IMG_2177

Uvodno predavanje kao provokacija

Nakon povratka sa već tradicionalnog europskog RTC-a održanog od 29-31.10. u Budimpešti, još sam pod dojmovima i željan prenijeti nove informacije ovdašnjim kolegama. Samo, imam li kome? Vjerujem da imam.  Nakon godina sanjarenja i razmišljanja kako to drugi stvarno rade – dobio sam odgovor. Odgovor je došao od onih najkvalificiranijih da to kažu – Revit korisnika iz cijele Europe pa i svijeta i to onih koji stvarno imaju što za reći. Tri dana cjelodnevnih predavanja i radionica o Revitu i srodnim alatima. Znam, mnogima od vas to zvuči jaaako dosadno – ali moram priznati da je meni veći problem bio odabrati koje od tih predavanja propustiti, jer se zbog bogate ponude nije moglo prisustvovati svima. Lijepo je dobiti uvid u to kako to rade neki od najpoznatijih svjetskih igrača. Kada se tome pridoda i odlična organizacija – dobije se događaj koji će me inspirirati još neko duže vrijeme. Posebno me veseli da je iz Hrvatske bilo više sudionika (sve redom Priorovi  korisnici).

Naravno, teško je ovako prenijeti svo bogatstvo informacija koje su tamo prezentirane, ali nekoliko bih ipak izdvojio kao potencijalno zanimljive širem krugu kolega.

Grafičko programiranje u projektiranju

Dobar dio radionica na RTC-u odnosio se na programiranje i to posebice za potrebe projektiranja ili upravljanja modelom.

Kako je to “Revit” konferencija naglasak je bio na Dynamu. Dok je takav način rada do prije par godina bila rijetkost – sada nam je svima jasno da ćemo bez takvog ili sličnih alata teško zamisliti rad u budućnosti, u sferi projektiranja i baratanja modelom. Na to se nastavlja malo dalja ali ne predaleka budućnost, gdje je ideja da računalo na osnovu zadanih ulaznih podataka  samo generira rješenja, oblike… malo zastrašujuće!?

Moja topla preporuka – tko ne zna o čemu pričam – još je vrijeme za informirati se…

Vizualizacija u arhitekturi

Maketa više nije dovoljna

Maketa više nije dovoljna

Veći dio rješenja koja su prikazana pokrivaju vizualizaciju/renderiranje u stvarnom vremenu. Trend je učestalije korištenje realističnih 3D prikaza u projektiranju i to ne samo statičnim, nego renderima u stvarnom vremenu. Nekoliko takvih rješenja je prikazano na konferenciji. To i nije novost samo je novo da tih rješenja ima sve više i više. Nov je i trend prema gejmifikaciji, kako bi prikazi postali zanimljiviji i pristupačniji i “ne-tehničkim” konzumentima. Kretanje kroz model sa xbox konzolom i korištenje VR (Virtual Reality) tehnologije daje novi pogled na prezentaciju projekta investitoru.

Vizualizacija unutar Revita zakođer se mijenja – renderiranje u stvarnom vremenu sve je moćnije i postavlja se pitanje klasičnog renderiranja unutar Revita. Pogotovo uz mogućnost korištenja cloud renderiranja. No, iz Chaosgroupa ne misle tako – napravljen Vray plugin za Revit. Nakon pogledane prezentacije, čini mi se da ipak renderiranje unutar Revita i neće pasti u zaborav. U zaborav možda ode 3DS max, barem što se tiče statičnih arhitektonskih vizualizacija.

Konceptualni dizajn

Gore spomenuti Dynamo idealan je za iterativni dizajn u ranoj fazi. Ali alata za ovu fazu projekta ima još. Ljubitelji Sketchup-a koji žele prijeći u BIM svijet – imaju opciju korištenja FormiIt-a. Alat liči na Sketchup i koristi se na sličan način. Nije ovo nov program, ali je u zadnjih godinu dana doživio značajno unaprijeđenje. Prednosti nad ostalim sličnim alatima je što se koristi u web pregledniku, a ne instalira se na računalo. Time je omogućeno da se njime koristimo s bilo kojeg uređaja  – od računala do mobitela. No prava prednost nad konkurencijom je razmjena podataka sa Revitom – što uvelike unaprjeđuje konceptualnu fazu projekta. To povlači za sobom i korištenje Revit familije unutar Formita. Neke od ostalih pogodnosti su razni alati kojima je moguće analizirati model od najranije faze i kolaboracija na modelu u realnom vremenu – ali te se opcije otvaraju tek u plaćenoj verziji. Daljni planovi – građevinski elementi unutar FormIta…  Više o ovom alatu u nekom budućem članku. Do tada isprobajte.

Familije na Revit način

Velika tema bila je i kontent – sadržaj, bez kojeg je nemoguće zamisliti bilo koji Revit projekt. Nedostatak istog pogotovo se očituje pri modeliranju instalacija. I za to ima rješenja – uz simboličnu naknadu) Uz tvrtke koje se bave izradom takvog sadržaja pojavila su se rješenja za upravljanje sadržajem, što i jest slijedeći problem kada se opskrbimo kvalitetnih familija.

Rad na daljinu

Novi načini kolaboracije

Novi načini kolaboracije

Problem povezivanja udaljenih timova koji rade na istom projektu dosta je poznat problem, bilo da se timovi nalaze u istom gradu ili na različitim kontinentima. Razmjena podataka, komunikacija, rad na istim dokumentima – sve se to može riješiti dobro poznatim servisima – DropBox, Box, GoogleDrive,… Ali ako tome dodamo i rad na istom Revit modelu, situacija se malo komplicira. Razna rješenja za tu situaciju su prezentirana što od strane samog Autodeska, što od drugih ponuđača. Rad u oblacima se više ne spominje u kategoriji “da li”, čak i “kako” je dosta poznato, a glavnina se bavi sa “kako brže“. O nekim Autodeskovim rješenjima koja postoje kao što su Collaboration for Revit baviti ćemo se u nekom od skorašnjih tekstova – na vrijeme, jer još servis nije dostupan u Europi. Zadnja informacija je: siječanj 2016.

Može i opušteno

Jedna od najzanimljivijih prezentacija po mom mišljenju je bila ona između dva “BIM managera”- jednog iz SOM-a i jednog iz nezavisne BIM konzultantske tvrtke. Tema je bila rad u Revitu – školski način rada naspram improvizaciji, tj. da li prvo sve organizirati, strukturirati i izraditi komponente pa onda krenuti u posao, ili pribjeći i improvizacijama i odraditi posao u zadanom vremenu… svatko ima svojih prednosti. Lijepo je bilo slušati iskustva rada u Revitu od kreatora novog WTC-a. Ja sam svakako proširio svoje vidike.

Opći dojam

Tehnologija ide naprijed i taj se trend (nažalost) ubrzava. U toj borbi već unaprijed znamo tko će biti pobjednik. Time što ipak živimo u okruženju koje kaska za naprednijima donekle smo “zaštićeni” ali NE za uvijek. Teško ćemo to SVE pratiti. Budućnost našeg djelovanja bit će obilježeno pronalaženjem tehnologija koje će nama i našim klijentima dati najveće doborobiti – kao npr. hoćemo li koristiti 3D printanje ili holograme umjesto dosadašnjih maketa? Odluke će se donositi u odnosu na to koliko nas košta da neki od novih alata ili tehnologija usvojimo, ali i koliko nas košta ukoliko ih ne usvojimo.

Iako je naglasak konferencije bio na alatima, procesi su ti koji će činiti razliku. Dok je danasalat još uvijek sputavajući faktor, on će postati samo sredstvo koje podupire procese.

Slijedeći europski RTC je u Portu, 20-22.10.2016. Preporučam svima koji su željni najnovijih informacija o naprednom korištenju računala u arhitekturi i srodnim strukama…..i sam se veselim odlasku. Više o RTC-u možete vidjeti ovdje.