Posljednjih tjedana nam se sve češće javljaju korisnici koje je posjetio Državni inspektorat i pri tome kontrolirao legalnost softverskih licenci. Prema njihovim riječima, u toku je pojačana kontrola tvrtki koje se bave projektiranjem i urbanizmom.

Odmah na početku želimo zahvaliti svojim korisnicima i partnerima što su s nama podijelili svoja iskustva vezana uz posjet i kontrolu Državnog inspektorata, a neki od njih su nam čak i savjetovali da na ovaj način pomognemo onima koji će uskoro biti u sličnoj situaciji.

Kako su na udaru kontrole upravo tvrtke koje se bave projektiranjem i urbanizmom, a oni  u svom poslovanju uglavnom koriste Autodeskove alate, odlučili smo napisati ovaj članak kako bi vam pomogli prekontrolirati računalo, deinstalirati nelegalan softver i eventualno legalizirati potrebne programske pakete.

U nastavku ćemo navesti nekoliko faza kroz koje morate proći kako bi bili sigurni da na računalu nemate nelegalnog softvera. Opisana procedura nije pretjerano komplicirana i možete je obaviti sami ali ako niste sigurni ili ne znate kako sve to napraviti možete nas kontaktirati pa ćemo vam pomoći u tome.

1. SKENIRANJE RAČUNALA

Sve počinje od kontrole pojedinog računala. Državni inspektorat koristi softver posebno kreiran za kontrolu instaliranih programa na računalu. Pokretanjem tog programa generira se dokument s podacima o OS-u, te popis instaliranih programa koji uključuje naziv, izdavača, verziju i datum instalacije. Inspektor će vam isprintati tako kreiran dokument i zatražiti dokaze o licencama (računi, certifikati, …), te na temelju predočenih dokaza sastaviti zapisnik o kontroli. Ovdje možete vidjeti dio takvog dokumenta.

Možete zatražiti rok od par dana za prikupljanje dokumenata ukoliko se ulazni računi ne nalaze kod vas ili ih niste u stanju prikupiti u kratkom vremenu.

Nažalost, alat koji koristi Državni inspektorat nije dostupan za slobodno korištenje pa nam jedino preostaje koristiti alate koji rade sličnu “inventuru” softvera. Na webu smo pronašli i isprobali  nekoliko alata za tu namjenu koji  ne zahtijevaju instalaciju na računalo pa u nastavku navodimo neke od njih.

  • Total PC Audit
  • Win Audit Freeware
  • Free PC Audit
  • SIW Portable,  instalira se na prenosni USB stick

Nakon pokretanja, programi pregledaju računalo i kreiraju popis instaliranih programa sličan onom koji napravi inspektor, a tako kreiran popis možete eksportirati u neki od lako čitljivih formata (txt, xls, xml, …).

Na webu možete pronaći i puno sofisticiranije alate koji mogu pregledavati cijelu mrežu računala ali oni obično nisu besplatni, a i korištenje je nešto kompliciranije.

2. KONTROLA

Nakon što imate popis instaliranih programa potrebno je prekontrolirati legalnost istih, odnosno pronaći i prikupiti račune kojima dokazujete da ste ih kupili. Neki proizvođači izdaju i certifikate o licenci pa nije loše prikupiti i njih. U popisu će se pronaći i instalacije raznoraznih “Service Pack-ova”, sigurnosnih zakrpa, raznih dodataka ili dijelova pojedinih paketa za koje ne morate imati dokaz o kupovini jer su isti dijelovi OS-a ili matičnih aplikacija ali budite oprezni da vam ne promakne nešto što zahtijeva dokaz o legalnosti. Posebnu pažnju obratite na tzv. “velike” izdavače poput Microsofta (OS, Office, …), Autodeska (AutoCAD, Inventor, Civil 3D, …) , Adobea (Photoshop, Acrobat, … ), Corela (Corel Draw,  …)  i sličnih jer su takvi paketi obično skupi pa je i kazna za nelegalnost velika. Svakako provjerite i one programe za koje mislite da su besplatni. Veliki dio takvih programa besplatan je isključivo za kućnu upotrebu.

3. LEGALIZACIJA

Pronađete li instalirane pakete za koje nemate dokaz o kupovini, a iste koristite u poslovanju, potrebno ih je legalizirati. Obratite se svom dobavljaču informatičke opreme, zatražite ponude za softver koji vam treba i kupite licence koje vam nedostaju. Ako vam je potrebno više licenci istog softvera zamolite svog dobavljača da vam pojasni načine licenciranja jer je često moguće proći jeftinije ako licence nabavite na pravi način. Ako nemate svog preferiranog dobavljača ili niste sigurni u njegovu stručnost, možete nas kontaktirati pa ćemo vam pomoći nabaviti licence na najpovoljniji mogući način.

4. DEINSTALACIJA

Programe koje pronađete na računalu, a nemate dokaz o kupovini i nisu vam potrebni za rad trebalo bi odmah deinstalirati s računala. Najjednostavnije je to napraviti pomuću alata unutar Control Panela. Ikona za deintalaciju ovisi o operativnom sustavu i jeziku pa ako niste sigurni kako napraviti deinstalaciju slobodno nas kontaktirajte pa ćemo vam pomoći. Prilikom deinstalacije pojedinog paketa budite oprezni jer deinstalacija krivih dijelova može narušiti stabilnost vašeg računala.

SAVJET!

I još jedan savjet na kraju: nakon što temeljito odradite sve gore navedene akcije,  još jedanput napravite skeniranje i uvjerite se da su sve nelegalne licence uklonjene s računala. Nadamo se da će vam navedeni savjeti pomoći i uštedjeti dosta sredstava jer su posljedice za korištenje nelegalnog softvera prilično rigorozne.


ŠTO O NELEGALNIM LICENCAMA KAŽE BSA?

Prema informacijama sa stranica BSA ( www.bsa.org ), ukoliko korisnik na računalu ima instalirane nelegalne programe čekaju ga slijedeće sankcije:

LEGALIZACIJA tvrtka je dužna ukloniti sve nelicencirane kopije te steći licence za nastavak korištenja softvera

PREKRŠAJNA KAZNA do 100.000 kuna za tvrtku i do 10.000 kuna za odgovornu osobu

ZAKONSKI PENAL naknada proizvođaču softvera u visini dvostruke cijene svake nelicencirane kopije


Iz navedenog je lako zaključiti da je šteta koju tvrtka može pretrpjeti izuzetno velika. Ne ulazeći u visinu propisane prekršajne kazne za tvrtku i odgovornu osobu, prilično veliki iznos može biti i zakonski penal. Primjerice, za neki skuplji nelegalni programski paket iznos zakonskog penala može nadmašiti maksimalni iznos prekršajne kazne. Budući da veliki broj tvrtki i bez ovakvih nenadanih troškova sve teže posluju, iskreno i dobronamjerno vam savjetujemo da svoja računala opremite samo legalnim softverom. Za bilo kakvu dodatnu informaciju ili savjet kontaktirajte nas na prodaja@prior.hr ili telefonom na broj (01) 3011 602.